Ministrul Agriculturii dă asigurări că fermierii afectaţi de secetă primesc despăgubiri

Ministerul Agriculturii aşteaptă zilele acestea acordul Comisiei Europene pentru a plăti în avans şi din fonduri proprii, aproximativ 70 la sută din subvenţia europeană destinată agricultorilor.

Adăugat: 14 Septembrie 2015
Ultima actualizare:14 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Daniel Constantin, ministrul Agriculturii
trimite pe mail

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin declara astăzi că a identificat circa 850 de milioane de euro care să fie destinaţi fermierilor începând cu luna noiembrie.

"Eu am identificat 850 de milioane de euro pe care le putem plăti la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, astfel încât să facem o infuzie de capital către fermieri, pentru ca aceştia să poată să-şi continue activitatea agricolă. Cele 850 de milioane de euro sunt bani pe care-i împrumutăm de la Ministerul de Finanţe, prin Trezoreria Statului, şi pe care-i returnăm atunci când banii vor veni de la Comisia Europeană, peste două luni de zile", a spus el, azi, la conferinţa PRIA Agriculture.

Una din variante prevede un avans de 70 la sută din subvenţie pentru cei afectaţi de secetă şi 50 la sută pentru cei neafectaţi.

"Cel mai important lucru este acela că încercăm şi în acest an să plătim în avans, dar este un an mai dificil. Toţi miniştrii agriculturii din cele 28 de state membre au solicitat Comisiei Europene să putem să plătim fără controlul pe teren. Sper ca mâine, la reuniunea Consiliului, să avem acest accept şi să venim cu o plată în avans, care să fie undeva între 50 şi 70%, deci o plată mai mare. Am salutat şi propunerea fermierilor, care au spus că ar fi mai bine ca agricultorii care au fost afectaţi de secetă să primească 70%, iar restul să primească 50 - 60%, în funcţie de fondurile disponibile" a precizat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

De asemenea, Constantin a mai anunţat că zilele acestea APIA va elibera adeverinţele solicitate de bănci pentru obţinerea creditelor de co-finanţare a proiectelor europene.

Nu în ultimul rând, Daniel Constantin asigură agricultorii afectaţi de secetă că vor primi despăgubiri şi că zilele acestea discută cu Ministerul de Finanţe pentru un total de aproximativ 500 de milioane de lei.Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
14 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza