Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles

Miniştrii europeni de externe se întâlnesc , la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni informale de toamnă. Discuţiile au în vedere situaţia din Pakistan, Orientul Mijlociu şi relaţiile Uniunii Europene cu partenerii strategici

Adăugat: 10 Septembrie 2010
Ultima actualizare:10 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Miniştrii afacerilor externe vor participa vineri şi sâmbătă, în capitala Belgiei, la o reuniune  informală de toamnă.

 

La evenimentul organizat de preşedinţia belgiană a Uniunii Europene, aflată  în exerciţiu, participă şi ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi.

 

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, şi ministrul belgian de externe, Steven Vanackere, în numele preşedinţiei Uniunii, vor fi gazdele acestei întâlniri.

 

Printre subiectele care vor fi abordate se numără posibilitatea acordării unui ajutor pentru reconstrucţia zonelor afectate de inundaţii în Pakistan.

 

În acest sens, miniştrii vor încerca să se pună de acord  în vederea adoptării unui document, ce ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare de şefii de stat şi de guvern, prin care să fie acordate o serie de facilităţi comerciale Pakistanului, pentru a-i susţine economia pe termen lung.

 

Ministrul belgian de externe a declarat joi, la Bruxelles, după întâlnirea cu omologul său pakistanez, că Uniunea Europeană  trebuie să îşi depăşească rolul de donator al ajutoarelor de urgenţă şi să abordeze situaţia din Pakistan de o manieră strategică.

 

Discuţiile miniştrilor vor avea în vedere şi situaţia din Orientul Mijlociu, la scurt timp după reluarea discuţiilor directe dintre israelieni şi palestinieni, ca şi situaţia drepturilor omului în Iran.

 

 

În vederea pregătirii summitului programat pentru 16 septembrie, vor fi analizate relaţiile Uniunii cu partenerii strategici, precum China, India şi Brazilia.

 

Sâmbătă  vor fi prezente şi ţările candidate la aderarea la Uniune, la o discuţie extinsă despre Turcia şi rolul său tot mai însemnat pe scena internaţională.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Obrejan Petruţa
Adăugat:
10 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza