Ministerul Sănătăţii va avea propria Direcţie anticorupţie

Ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, a anunţat că ministerul pe care-l conduce va avea propria Direcţie anticorupţie, după modelul aplicat deja la Ministerul de Interne.

Adăugat: 11 Aprilie 2012
Ultima actualizare:11 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ladislau Ritli a afirmat că înfiinţarea unei Direcţii anticorupţie în cadrul Ministerului Sănătăţii are drept scop prevenirea şi combaterea corupţiei în sistemul de sănătate, atât la nivelul doctor-pacient, cât şi în managementul unităţilor sanitare.

Necesitatea unei direcţii anticorpuţie în sănătate a apărut după ce studiile recente au arătat că 70% dintre români au dat mită la medic.

Ministrul sănătăţii Ladislau Ritli susţine că sănătatea este domeniul în care corpuţia de întâlneşte cel mai frecvent şi explică modul de funcţionare a acestei structuri.

"Noi nu înlocuim poliţia, noi nu înlocuim justiţia şi această structură nu este împotriva medicilor sau a asistenţilor. Scopul nostru este de a instrui lumea, în primul rând, cum să prevină acest fenomen şi cum să se apere împotriva acestui fenomen, atât profesioniştii, cât şi pacienţii", a afirmat Ladislau Ritli.

Experţii care vor lucra în această nouă structură sunt specialişti în audit şi control din cadrul ministerului şi vor avea competenţe în verificarea achiziţiilor publice realizate în sistem, a externalizărilor şi în alte aspecte din zona plăţilor informale.

Directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu, atrage atenţia că mita dată într-un an de o familie este de 600 de lei.  

"Această structură se concentrează în primul rând pe achiziţiile publice şi frauda din sistem, mai puţin pe plăţile informale în această fază, pentru că acolo există şi Colegiul Medicilor şi alte structuri, dar încercăm la început, împreună cu ministerul, să ne concentrăm în primul rând pe zona de achiziţii publice, de fraudele mari din sistem, unde nu este permis să se cumpere la unele unităţi spitaliceşti de două, de trei, de zece ori mai mult, cu mai mulţi bani un bun", a declarat Alexandru Cumpănaşu.

Proiectul este cofinanţat din fonduri europene, iar bugetul este de şase milioane de lei.

Autorităţile urmează să stabilească metodologia de lucru, criteriile şi instruirea personalului, iar noua structură va fi funcţională în câteva luni.Autor:
Adriana Turea
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
11 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza