Mihai Ghimpu: Sunt dezamăgit de eşecul referendumului din Republica Moldova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu regretă faptul că existat pragul de 33% prezenţă la urne, pentru validarea rezultatelor referendumului.

Adăugat: 11 Septembrie 2010
Ultima actualizare:11 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu s-a declarat dezamăgit de eşecul referendumului constituţional de duminica trecută, care ar fi trebuit să ducă la alegerea prin vot direct a şefului statului.


Într-un interviu acordat în direct postului nostru de radio în cadrul emisiunii Matinal de week-end, Mihai Ghimpu a afirmat că regretă faptul că a existat pragul de 33% prezenţă la urne pentru validarea rezultatelor, mai ales că, potrivit practicilor europene, putea să nu fie impus.Liderul interimar de la Chişinău a mai spus că vrea stabilitate politică, fără de care nu poate fi stabilitate economică.


"Un an de zile de instabilitate politică, asta înseamnă un an de impas al economiei, fiindcă noi avem nevoie de investiţii. În situaţia când statul nu are bani, cetăţenii nu au bani, deci trebuie să oferim condiţii favorabile celor care au bani. Ca piaţă noi suntem buni. La răscruce, în afara Uniunii Europene şi acum încă eu sunt convins că unii aşteaptă să vadă cu ce o să se termine alegerile la toamnă. De aceea, partea economică este legată nemijlocit de politică", a spus Mihai Ghimpu.

 

Referendumul constituţional pe tema modalităţii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, desfăşurat duminica trecută , în Republica Moldova  nu a putut  fi validat,  potrivit datelor prezentate  de Comisia Electorală Centrală.


Rata participării la vot a fost de 29,05 la sută, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din populaţia cu drept de vot.Pentru validarea referendumului, era nevoie de prezenţa a 33,3 la sută din alegători.
   


Din cauza invalidării referendumului,  în Republica Moldova preşedintele va fi în continuare ales de către parlament, iar  actuala criză constituţională s-ar putea prelungi.Autor:
Nicoleta Turcu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza