Migranții care ajung în insulele grecești vor fi trimiși în Turcia

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că s-a agreat returnarea în Turcia a noilor imigranţi ilegali care ajung în insulele greceşti, subliniind că aceasta poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european şi internaţional.

Adăugat: 19 Martie 2016
Ultima actualizare:19 Martie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Uniunea Europeană îi va retrimite în Turcia pe toţi migranţii care ajung de mâine pe insulele greceşti.

Potrivit acordului încheiat ieri la Bruxelles cu premierul Turciei, europenii se angajează în schimb să preia un număr egal de refugiaţi sirieni înregistraţi deja pe teritoriul turc, dar într-un total plafonat la 72.000 de persoane.

Uniunea Europeană promite de asemenea grăbirea negocierilor de aderare a Turciei şi un nou ajutor financiar de 3 miliarde de euro până în 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că relocarea refugiaţilor din Turcia se va face pe baza cotelor aprobate anul trecut.

Comisariatul ONU pentru refugiaţi şi organizaţia umanitară Amnesty International au criticat acordul europeano-turc, dar liderii Uniunii Europene spun că înţelegerea contribuie la rezolvarea crizei migraţioniste şi combate traficul de persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că s-a agreat returnarea în Turcia a noilor imigranţi ilegali care ajung în insulele greceşti, subliniind că aceasta poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european şi internaţional.

"Am convenit că, odată ce vor fi stopate trecerile ilegale dinspre Turcia spre UE, sau se va reduce semnificativ numărul acestora, va putea fi activată schema de admisie umanitar voluntară, la care statele membre pot contribui pe baze voluntare. În acest context, am reiterat poziţia României privind caracterul voluntar al oricărui angajament de relocare din afara Uniunii în interiorul Uniunii", a spus Iohannis.

Totodată, legat de solicitarea Turciei de a deschide noi capitole de negocieri, Ciprul a insistat pe blocarea celui privind drepturile omului şi libertăţile fundamentale, urmând să fie deschis capitolul privind politicile bugetare.

În plus, în documentul convenit de cei 28 se precizează că, legat de solicitarea Turciei privind o sumă suplimentară de bani pentru refugiaţi, aceasta ar putea fi oferită după ce Turcia va fi cheltuit deja cele 3 miliarde convenite deja.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza