Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mesajele politicienilor în faţa urmelor de vot

Ca de fiecare dată, după exercitarea dreptului la vot, politienii români îşi exprimă speranţele pe care le au în urma votul.

Mesajele politicienilor în faţa urmelor de vot

Articol de Simona Mihăescu, 16 Noiembrie 2014, 08:34

LIVE UPDATES Ora 12:00 Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus a votat, la Ploieşti, iar după ce a ieşit de la urne a afirmat că a votat pentru "cel mai vrednic şi mai serios" dintre candidaţi, cu speranţa că cei tineri vor trăi într-o ţară mai bună.

"Este în interesul românilor să aşezăm în fruntea ţării un om în care să avem toţi încredere, care să se împrăştie în inimile tuturor românilor, pentru că, dacă noi care suntem spre sfârşitul trăirii, mai avem această speranţă, mă gândesc la cei tineri care au dreptul şi merită să trăiască într-o ţară bună", a spus Quintus.

Ora 11:45. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat la Miercurea-Ciuc, iar în declaraţia sa, după vot, a spus că a votat pentru o Românie puternică, în care fiecare cetăţean este respectat.

"Am votat pentru o Românie puternică, în care fiecare cetăţean este respectat, fiecare comunitate este respectată, unde, încet-încet, dincolo de creşterea economică, fiecare vom găsi posibilitatea de atinge dezideratele şi scopurile în viaţa personală, în viaţa de familie şi toţi la un loc", a spus liderul UDMR.

Ora 11:30 a votat, la Sibiu, candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis.

Alături de el a fost soţia sa, Carmen.

În declaraţiile acordate jurnaliştilor, Klaus Iohannis a recunoscut că este emoţionat, ca şi în primul tur al alegerilor, şi că speră ca ziua de azi să fie "o zi frumoasă".

Candidatul ACL a mai spus că votul său a fost dat cu gândul la "o Românie a respectului, o Românie a prosperităţii, o Românie puternică".

Klaus Iohanis a mai afirmat că vor fi mai mulţi votanţi decât în primul tur de scrutin

"Astăzi vin mai mulţi la vot. Datele de prezenţă arată o prezenţă mai numeroasă decât duminica trecută şi se vede că în diasporă este o prezenţă foarte mare. Am semnale deja că la foarte multe secţii de votare din diasporă este foarte, foarte multă lume care abia aşteaptă să voteze. Sper să nu se repete situaţia de duminica trecută, dar voi monitoriza cu mare atenţie", a adăugat el.

Ora 10:45Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a votat, în Bucureşti, cu speranţa ca "România să poată să ajungă, aşa cum mi-am dorit şi cum cred că mulţi români îşi doresc, a şaptea putere a Europei, o Românie unită, o Românie puternică".

"Votul meu de astăzi urmăreşte să dăm definitiv, să închidem definitiv o pagină, aş spune, tristă în istoria României şi a evita riscul ca această perioadă să continue sub o formă sau alta. Îmi doresc o altă Românie, o Românie care priveşţe către viitor, care se gândeşte la generaţiile tinere, cărora trebuie să le asigure o pregătire solidă, o învăţătură care să îi facă competitivi atunci când este piaţa forţei de muncă. Vreau ca pentru generaţiile actuale să facem mai mult pentru a crea locuri de muncă, iar pentru cei vârstnici, să le asigurăm o bătrâneţe mai îndestulată, dacă se poate, şi mai liniştită", a mai declarat Tăriceanu, după vot.

Ora 10:35 Preşedintele Traian Băsescu a sosit cu o jumătate de oră mai devreme decât era anunţat pentru a vota la Colegiul Xenopol din Bucureşti.

Acesta a venit, ca de obicei, însoţit de soţia sa, Maria.

După vot, preşedintele Băsescu a declarat că a votat" împotriva instaurării unui regim discreţionar".

"În primul rând, votul pe care l-am dat acum simt că încep să scap de o greutate din spate, se va transfera către altcineva responsabilitatea pentru România. În al doilea rând, am votat împotriva instaurării unui regim discreţionar şi acest lucru sper să-l facă şi toţi aceia care au fost umiliţi de câţiva ani, fiind numiţi băsişti şi fac din nou un apel la ei să vină la vot astăzi, indiferent că sunt în ţară sau în străinătate şi să le arate acelor care i-au dispreţuit că ei contează şi nu vor lăsa să se instaleze în România o putere discreţionară", a spus Traian Băsescu, azi, în ziua alegerii noului şef al statului.

Ora 10:30 Copreşedintele ACL Vasile Blaga, preşedinte PDL, a votat, în Bucureşti, pentru o "Românie normală, pentru România bunului-simţ".

"Am votat pentru o Românie normală, nu una a minciunii, pentru România bunului-simţ şi am făcut-o cu foarte multă speranţă. Şi, de altfel, invit pe toţi românii să vină astăzi la vot, pentru că îşi hotărăsc până la urmă viitorul. Şi pentru acest drept, cel mai important drept într-o democraţie, au murit oameni acum 25 de ani", a declarat coordonatorul de campanie a lui Klaus Iohannis

Vasile Blaga a menţionat, totodată, că a făcut o nouă cerere către BEC pentru prelungirea programului de votare în secţiile din străinătate.

Ora 10:05Premierul şi candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta a venit însoţit de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, de cei doi copii, dar şi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

El a votat la un liceu din Bucureşti, pe liste suplimentare.

Victor Ponta a declarat că votul său a fost pentru ca "toate mamele şi bunicii noştri să poată să trăiască într-o ţară mai bună, în care să avem grijă de ei".

"Am votat pentru ca toţi copiii noştri să poată să înveţe, să poată să aibă un viitor în România şi am votat pentru convingerea mea că după 25 de ani de tranziţie, Daciana, eu, Sorin Oprescu, toţi ceilalţi nu o să mai fim încă o generaţie de sacrificiu. Iar după zece ani de ceartă şi de dezbinare, putem să fim împreună şi putem să fim mai puternici. Sunt foarte încrezător, sunt foarte responsabil şi conştient de responsabilitatea pe care o s-o am, dar, de asemenea, cred foarte mult în România şi cred că Dumnezeu va ţine cu noi să ni se îndeplinească gândurile bune", a afirmat candidatul PSD-UNPR-PC.

Ora 9:30. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, îşi doreşte un preşedinte care să încurajeze dialogul cu clasele sociale şi şi-a exprimat votul pentru cinci ani de prosperitate.

''Am votat cu speranţa că următorii cinci ani vor fi ani de prosperitate şi pentru noi, românii. După 25 ani de la Revoluţie să putem să ne bucurăm şi noi de 2018 aşa cum se cuvine'', a afirmat Valeriu Zgonea.

În jurul orei 9.30 a votat, mai devreme decât era anunţat, şi fostul lider al PNL, Crin Antonescu.

Acesta nu a dorit să facă declaraţii după ieşirea de la urne, spunând doar "nimic special".

Întrebat de jurnalişti pentru ce a fost votul său, Crin Antonescu a spus "nu pot să pronunţ niciun nume".

Ora 9. 15. Vicepremierul Liviu Dragnea a votat, în jurul orei 09:15, la Colegiul A.D. Xenopol din Bucureşti.

Coordonatorul campaniei lui Victor Ponta a spus că a votat pentru un președinte ”care nu fuge de la nicio confruntare și care nu este fricos. Am votat cu foarte multă speranță”, a adăugat, Dragnea.

Vicepremierul a mai spus că este bine să vină "cât mai mulți și să voteze românește pentru un președinte român și viu”.

Ora 8:00 Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi-a exercitat duminică dreptul de vot în municipiul Topliţa.

El a declarat, la ieşirea de la urne, că viitorul preşedinte trebuie să reprezinte cu demnitate România în lume şi să păstreze unitatea statului român.

"Cred că viitorul preşedinte al României trebuie să asigure echilibrul între instituţiile statului, să fie un mediator între stat şi populaţie. Viitorul preşedinte trebuie să reprezinte cu demnitate România în lume şi cu menţiunea aparte: să păstreze unitatea statului român", a spus Mircea Duşa.

Ora 7.00Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a votat primul, imediat după deshiderea secţiilor de votare, la Şcoala nr. 150 din Capitală.

El a declarat că votul său este pentru o Românie unită şi puternică.

"Am votat pentru progresul României. Am votat pentru o Românie unită şi puternică, în care toţi cetăţenii săi să se simtă în siguranţă. România este o ţară membră a UE, NATO, ne respectăm toate angajamentele cu partenerii noştri internaţionali. România este o ţară care generează stabilitate şi securitate în regiune", a spus Oprea.

Ministrul de Interne a mai spus că îşi va petrece ziua la sediul MAI, pentru a supraveghea direct desfăşurarea în siguranţă a alegerilor.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Știri 28 Martie 2024, 16:51

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită

Gabriela Oana Sivache va fi înlocuită din funcţie în cel mai scurt timp, din cauza scandalului de corupţie care o vizează.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Știri 28 Martie 2024, 16:40

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament