Memorandum România - R.Moldova pe tema reţelelor de gaze şi energie

Memorandumul privind realizarea proiectelor necesare interconectărilor reţelelor de gaze naturale şi energie electrică prevede extinderea Gazoductului Iaşi-Ungheni, ceea ce va permite alimentarea cu gaz românesc a întreg teritoriului R.Moldova.

Adăugat: 22 Mai 2015
Ultima actualizare:22 Mai 2015

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Victor Ponta și omologul său din Rep. Moldova, Chiril Gaburici. Sursa: Guvernul României
trimite pe mail

Premierii Victor Ponta şi Chiril Gaburici au semnat, ieri, la Chişinău un memorandum de înţelegere între guvernele României şi Republicii Moldova privind realizarea unor proiecte privind interconectarea reţelelor de gaze naturale şi de energie electrică din cele două state.

Şeful executivului român a anunţat şi alte iniţiative de sprijin pentru Republica Moldova. 

Memorandumul privind realizarea proiectelor necesare interconectărilor reţelelor de gaze naturale şi energie electrică prevede extinderea Gazoductului Iaşi-Ungheni, ceea ce va permite alimentarea cu gaz românesc a întreg teritoriului al Republicii Moldova.

De asemenea, se prevede la etapa iniţială să fie realizată şi prima interconexiune a liniilor electrice Isaccea-Vulcăneşti, cu extinderea până la Chişinău.

Premierul Victor Ponta a declarat că aceste proiecte vor fi prioritare pentru Guvernul României în acest an.

Premierul Chiril Gaburici a precizat că realizarea acestor proiecte va permite diversificarea resurselor energetice, ceea ce va asigura securitatea Republicii Moldova.

De asemenea, Victor Ponta a efectuat o vizită şi la Institutul "Mamei şi copilului" care a beneficiat de un sprijin financiar de un milion de euro acordat de Guvernul României în toamna anului trecut.

Premierul român s-a declarat mulţumit de calitatea lucrărilor şi de viteza cu care acestea au fost făcute şi a anunţat că Guvernul României va mai aloca un milion de euro pentru continuarea lucrărilor.

Victor Ponta a abordat şi subiectul expulzării din Republica Moldova a cetăţeanului român, George Simion, solicitând autorităţilor moldoveneşti ca cetăţenilor români să le fie respectate drepturile, iar dacă aceştia încalcă legile să fie sancţionaţi de justiţie.  

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Chişinău, premierul Victor Ponta a spus că România a fost şi va rămâne un susţinător necondiţionat al parcursului european al Republicii Moldova.

AUDIO Interviul integral acordat de Victor Ponta pentru Radio ChişinăuAutor:
Victor Pogor
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza