Medicii de familie rămân pe poziţii

Majoritatea medicilor de familie refuză în continuare să semneze noul contract cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, solicitând fonduri mai mari şi intervenţia premierului pentru deblocarea situaţiei. Foto:Agerpres

Adăugat: 8 Iunie 2011
Ultima actualizare:8 Iunie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Asărăstoaie, dacă s-ar aplica normele noului contract, atunci 40% dintre cabinetele de medicină de familie s-ar închide.  


Pe de altă parte, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, susţine că, de fapt, aceste norme prevăd o creştere cu 10% a veniturilor asistenţei primare şi că majorarea de 30% solicitată de medici este imposibilă, deoarece bugetul Casei are, la ora actuală, un deficit de 750 de milioane de euro.


Duţă a mai spus că, până marţi la prânz, peste 2.000 de medici semnaseră contractele cu casele judeţene de asigurări de sănătate.


Între timp, Uniunea Social Liberală se solidarizează cu medicii de familie care refuză să semneze noul contract cu CNAS.


Copreşedintele USL, Victor Ponta, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă,  că Alianţa va lansa un program propriu de reformă a sistemului medical.


"Există soluţii imediate şi somăm guvernul, primul-ministru în primul rând, să aibă dialog cu medicii de familie, să dea curs solicitărilor legitime ale alestora. Din punctul nostru de vedere, prin cele două comisii de specialitate de la Senat şi de la Cameră, prin structurile noastre locale, vom participa şi ne vom implica cât de mult se poate în susţinerea unei cauze corecte şi drepte a medicilor de familie şi în găsirea şi aplicarea acestor soluţii care să rezolve blocajul actual", a spus Ponta.  


În replică, reprezentantul Ministerului Sănătăţii, secretarul de stat Cristian Eremia afirmă că propunerea opoziţiei nu precizează de unde să fie luaţi banii necesari pentru a răspunde solicitărilor medicilor de familie.  


"Să spună de unde iau banii, de la cine? Trebuie să luăm din bugetul asigurărilor de sănătate, este obligatoriu, da, primul lucru. Şi al doilea: să spună PSD-ul de la cine luăm? De la medicamente, de la materiale sanitare, proteze, orteze, spitale?, a întrebat retoric reprezentantul Ministerului Sănătăţii.
 Autor:
Roman Muşat
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Iunie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza