Medicii de familie nu vor să distribuie Cardul de sănătate

Românii care nu şi-au primit cardul de sănătate îl vor putea găsi la medicii de familie, anunţă conducerea CNAS. Medicii însă nu sunt de acord.

Adăugat: 6 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:6 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Medicii de familie au anunţat luni că resping ferm posibilitatea de a distribui prin cabinetele lor cardurile de sănătate care nu au ajuns încă la asiguraţi din motive diferite.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu, susţine că o astfel de acţiune nu are caracter medical şi este sub pregătirea profesională a acestei categorii.

"Legea prevede că distribuţia cardurilor se face prin Poşta Română. Distribuţia este o activitate nemedicală şi nu se va opri aici. Acum există raportarea electronică şi nu mai trebuie să facem drumul în fiecare lună la Casa de Asigurări ca să ajungem în fiecare lună ca să ridicăm cardul pe care îl distribuim şi să eliberăm un mic borderou după cum chiar domnul doctor Ciurchea zicea mi se pare exagerat", a afirmat Alexiu.

Aproape 1 milion de carduri de sănătate nu au ajuns până acum la asiguraţi, pentru că aceştia nu au fost găsiţi acasă sau din cauza unor erori de distribuţie semnalate la Poşta Română, anunţă conducerea CNAS.

Documentul va deveni însă obligatoriu din 1 februarie, odată cu elaborarea unei hotărâri de guvern, prin care să se statueze termenul.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a anunţat la emisiunea "Probleme la zi" de la RRA şi că va exista o perioadă de tranziţie când pacienţii vor beneficia de serviciile medicale necesare chiar dacă nu vor prezenta cardul la medicul de familie, spital sau farmacie.

"Acest milion se află fie la Poştă, fie în drum spre casele de asigurări sau la casele de asigurări, o parte s-au şi întors. a cei care sunt plecaţi din ţară, cardul va rămâne la medicul de familie pe lista căruia este înscris", a spus acesta

În aceeaşi emisiune, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a precizat că românii încă au nelămuriri cu privire la cardul naţional de sănătate.Autor:
Andreea Marin
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza