Mărirea taxelor şi impozitelor locale va fi decisă de primari

Taxele locale, prin decizia autorităţilor locale, rămân la nivelul lui 2012 sau se măresc, a anunţat premierul Victor Ponta.

Adăugat: 9 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:9 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Executivul a adoptat la şedinţa de guvern ordonanţa privind taxele locale.

Indexarea cu 16,05% a taxelor şi impozitelor locale  nu va fi obligatorie, ci va fi lăsată la latitudinea administraţiilor locale

Mai precis, potrivit ordonanţei, taxele şi impozitele locale vor putea rămâne la nivelul anului 2012 sau vor putea fi mărite, în funcţie de decizia autorităţilor locale.

"Lucrăm la bugetul pe 2013 - o gândire care se va reflecta până în 2016. Cred că este absolut necesar să prezentăm pe înţelesul cetăţeanului bugetul. Mâine o să încercăm să traducem pe limba celui care plăteşte taxe şi impozite ce se întâmplă cu banul public. Azi adoptăm conform legii de abilitare ordonanţa simplă privind taxele locale, să terminăm această neînţelegere. (...)  Prin decizia autorităţilor locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2013, fie se măresc cu rata inflaţiei'', a adăugat Victor Ponta.

Hotărârea trebuie luată în cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Premierul a atras însă atenţia că autorităţile locale trebuie să-şi asume răspunderea dacă taxele rămân la nivelul din 2012.

Victor Ponta a avertizat astfel autorităţile locale că în acest caz nu vor putea cere bani de la bugetul de stat în cazul în care rămân fără fonduri.

Cât despre cei care au plătit deja taxele, vicepremierul Liviu Dragnea spune că sumele achitate în plus vor fi recuperate.

"Sumele achitate de contribuabili peste nivelul impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative conform alin. 1 se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale cu termene de plată viitoare sau se restituie la cererea contribuabililor", a spus Dragnea.

Bugetul, prioritatea Guvernului

Guvernul a reluat şi discuţiile privind proiectul de buget pentru anul în curs, document care va fi discutat săptămâna viitoare cu delegaţia FMI la Bucureşti şi din care au apărut deja primele cifre.

Bugetul pe 2013 rămâne în prim-planul discuţiilor.

În plus, având în vedere că săptămâna viitoare începe vizita de evaluare a delegaţiei FMI se va stabili în cadrul şedinţei şi mandatul cu care fiecare dintre miniştri va aborda negocierile cu experţii internaţionali.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că sunt cuprinse în buget sumele necesare pentru majorarea pensiilor cu 4% şi pentru plata salariilor reîntregite ale bugetarilor.

Este vorba despre 2,9 miliarde de lei şi,  respectiv, 4,8 miliarde.

Sănătatea va beneficia de fonduri importante, mult mai mari decât anul trecut, însă 3,5 miliarde de lei sunt necesari numai pentru achitarea cheltuielilor şi serviciilor.

S-a ajuns la această sumă datorită directivei Uniunii Europene care a redus de la 400 la 60 de zile termenul de plată a acestor cheltuieli.

Guvernul îşi propune şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene, iar pentru aceasta sunt prevăzuţi în plus faţă de anul trecut 8 miliarde de lei.

Tăieri de 2,5 miliarde lei

Pentru a se încadra în deficitul convenit cu FMI guvernul trebuie să decidă de unde va tăia aproximativ 2,5 miliarde de lei.

O primă măsură anunţată de premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern constă în reducerea la jumătate a funcţiilor de conducere din aparatul central.

Care sunt deciziile dificile care trebuie luate anul acesta vom afla joi, când premierul va prezenta starea naţiunii din punct de vedere bugetar şi promite şeful executivului că va traduce pe limba celui care plăteşte taxe ce se întâmplă cu banul public.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
9 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza