Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană

Despărţirea a fost marcată de un ceas cu numărătoare inversă proiectat pe zidul reşedinţei premierului britanic din Londra.

Adăugat: 1 Februarie 2020
Ultima actualizare:5 Februarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană, la miezul nopţii, ora Bruxellesului, punând capăt celor 47 de ani de aparteneţă la blocul comunitar.

După ce s-a extins constant în şapte etape, comunitatea europeană pierde pentru prima oară un membru şi potrivit corespondenţilor de presă reacţiile liderilor au fost un amestec de bucurie, speranţă, tristeţe şi resemnare.

Despărţirea a fost marcată de un ceas cu numărătoare inversă proiectat pe zidul reşedinţei premierului britanic din Londra.

În mesajul său, Boris Johnson a descris momentul ca pe unul de renaştere naţională.

CORESPONDENȚĂ DIN LONDRA de Dan Vasiliu (Radio România Actualități): Premierul britanic Boris Johnson a adoptat un ton moderat în mesajul transmis cu ocazia părăsirii Uniunii Europene.

Prim-ministrul s-a ferit să folosească cuvântul "Brexit", vorbind în schimb despre oportunităţile pe care le va avea Regatul Unit de acum încolo.

Boris Johnson: Părăsim Uniunea Europeană şi pentru multă lume, acesta este un moment al speranţei, un moment despre care credeau că nu va apărea niciodată. Sunt mulţi care au acum un sentiment de anxietate şi simt că au pierdut ceva, dar mai există şi un al treilea grup, poate cel mai mare, care începuse să îşi facă griji că toate aceste lupte politice nu se vor termina niciodată. Înţeleg toate aceste puncte de vedere şi misiunea mea în calitate de prim-ministru este să unesc această ţară pentru a putea merge împreună mai departe.

Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat la rândul său că poziţia Marii Britanii în lume se va schimba, dar direcţia în care se va îndrepta rămâne încă necunoscută.

El a precizat că Regatul Unit are opţiunea de a colabora cu alte naţiuni pentru a îmbunătăţi relaţiile comerciale şi drepturile cetăţenilor şi poate acţiona pentru a combate efectul schimbărilor climatice sau îşi poate compromite standardele şi principiile pentru a obţine un acord comercial cu Statele Unite.Autor:
Dan Vasiliu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Februarie 2020
Ultima actualizare:
5 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza