Ludovic Orban: Am emis ordonanţe de urgenţă numai în domenii absolut necesare

Premierul a explicat că fostul cabinet a solicitat avizul Consiliului Legislativ şi că a adoptat ordonanţele de urgență în deplina capacitate de exerciţiu.

Adăugat: 9 Februarie 2020
Ultima actualizare:9 Februarie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Ludovic Orban, preşedintele PNL. Sursa: facebook.com/pnl.ro
trimite pe mail

Premierul în exerciţiu Ludovic Orban susţine că cele 25 de ordonanţe de urgenţa adoptate de guvern cu o zi înaintea moţiunii de cenzură vor ajunge în Monitorul Oficial pentru a fi publicate.

El a revenit asupra cestui subiect controversat şi a explicat că fostul cabinet a solicitat avizul Consiliului Legislativ şi că a adoptat ordonanţele în deplina capacitate de exerciţiu.

Ludovic Orban: Am emis ordonanţe de urgenţă numai în domenii absolut necesare, iar în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă în domeniul sănătăţii mult contestată, vă readuc aminte: nu noi am introdus coplata şi contribuţiile financiare suplimentare pentru spitalele private, ci guvernul PSD, prin Ordonanţa 27, care a fost emisă în 2019. În ordonanţa adoptată de guvernul PNL noi am prorogat termenul de intrare în vigoare a acestei ordonanţa, respectiv coplata în spitalele private şi alte contribuţii financiare. Mai mult decât atât, am interzis, inclusiv în spitalele publice, orice formă suplimentară de cerere de bani care ar putea fi făcută pentru pacienţii care beneficiază de programele de sănătate.

Ludovic Orban a mai spus că avizele de la Consiliul legislativ sau de la cel economic şi social privind ordonanţele de urgenţă sunt consultative, procedura de a le obţine, însă, este obligatorie.

Social-democraţii au criticat dur adoptarea într-o singură şedinţă a 25 de ordonanţe de urgenţă şi au anunţat că vor să conteste multe dintre ele tocmai pentru că nu ar fi avut avizul Consiliului economic şi social.

Totodată, PSD şi alte partide au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională, prin intermediul Avocatului Poporului, ordonanţa de urgenţă care introduce reguli noi pentru alegeri preşedinteleare anticipate.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza