LIVE VIDEO Dezbateri asupra bugetului în plenul Parlamentului

La Palatul Parlamentului a început dezbaterea proiectelor bugetului de stat şi al asigurărilor sociale, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Adăugat: 6 Februarie 2017
Ultima actualizare:6 Februarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE ora 20.00 Deputaţii şi senatorii continuă să dezbată şi la această oră proiectul legii bugetului de stat pentru acest an.

Prioritatea zero a guvernului este atragerea fondurilor europene, în valoare de 22 de miliarde de lei, anunţa în plenul reunit al Parlamentului premierul Sorin Grindeanu.

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE susţine bugetul.

Votul final asupra proiectului legii bugetului de stat pentru acest an va avea loc mâine, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

UPDATE ora 16.00 Prioritatea zero a guvernului este atragerea fondurilor europene, în valoare de 22 miliarde de lei - anunţa în plenul reunit al Parlamentului premierul Sorin Grindeanu.

Investiţii publice în infrastructură, creşterea veniturilor populaţiei, bani mai mulţi pentru educaţie şi sănătate sau reducerea taxelor sunt doar câteva dintre priorităţile bugetului prezentate de şeful executivului.

Sorin Grindeanu declara că guvernul trebuie să menţină încrederea investitorilor autohtoni sau străini în economia românească şi adăuga că România trebuie să rămână o naţiune unită şi solidară.

"Am prevăzut în bugetul de stat bani pentru fiecare din măsurile pe care noi le aveam în programul de guvernare, măsuri care au fost votate de români şi e de datoria noastră să facem acest lucru. Am ascultat foarte atent şi criticile. Sper ca în dezbaterile şi în amendamentele care vor urma anumite lucruri să poată să fie corectate, pentru că lăsând la o parte chestiunile politice, vorbim despre bugetul României, care este al nostru, al tuturor", a spus Grindeanu.

În timpul dezbaterilor generale, reprezentanţii PSD şi ALDE au anunţat că vor vota în favoarea bugetului şi au menţionat că documentul cuprinde, printre altele, măsuri pentru îmbunătăţirea vieţii românilor sau care stimulează mediul de afaceri.

Opoziţia anunţă că va vota împotrivă.

Senatorul PNL, Florin Câţu atrăgea atenţia că bugetul nu va genera creşterea economică, în timp ce deputatul USR, Cosette Chichirău menţiona că guvernul operează cu prognoze nerealiste.

Domeniile cele mai importante pentru viaţa românilor sunt ignorate în buget - mai preciza Cosette Chichirău.

"Cheltuielile de întreţinere a drumurilor sunt la jumătate faţă de anul trecut şi la o treime faţă de acum doi ani, dar avem acelaşi număr de kilometri de drumuri. Deci, nu ştiu ce se va întâmpla cu ele. Iar cheltuielile cu investiţiile în sănătate au scăzut cu 44%, vorbim de renovare, reabilitare, dotare cu echipament, construcţii de spitale noi. Orice investiţie care s-ar putea face s-ar putea face doar pe datorie", a susţinut Cosette Chichirău.

În timpul dezbaterilor, UDMR a anunţat că votul Uniunii pentru buget depinde de acceptarea sau nu a unor amendamente, în timp ce fostul preşedinte Traian Băsescu, liderul PMP menţiona că bugetul de stat este unul riscant pentru că pleacă de la premise idealiste.

Dezbaterile generale s-au încheiat.

În acest moment au loc discuţii pe articole şi anexele proiectului de buget, iar votul final este aşteptat mâine.

UPDATE 0ra 15.00 În plenul Parlamentului continuă dezbaterile asupra proiectului de buget de stat, pe acest an.

Preşedintele Comisiei de buget- finanţe, deputatul PSD, Leonardo Badea a subliniat că cifrele din buget arată că încrederea în economie a crescut, iar efectele măsurilor luate de Guvern se vor regăsi în majorarea consumului.

"Aşa cum se prezintă actualul buget, avem un plus de bunăstare pentru cetăţeni. Acesta reprezintă cel mai important indicator al corectitudinii politicilor publice asumate. Această viziune incumbă mecanisme bazate pe transmiterea impactului creşterilor salariale asupra cererii agregate prin intermediul consumului. Trebuie să renunţăm în România la modelul economic bazat pe forţa de muncă ieftină. Modelul adoptat trebuie să fie bazat pe forţa de muncă calificată", a spus Leonardo Badea.

În schimb, senatorul PNL, Florin Câţu a anunţat că liberalii au suspiciuni în legătură cu datele care au stat la baza construcţiei bugetare şi nu vor vota proiectul propus de Guvern.

"Acest buget prezentat de PSD, pe lângă faptul că îmi păstrez suspiciunile în legătură cu datele care au stat la baza elaborării acestui buget, consider că este un buget care nu asigură o creştere economică a României, nu va pune mai mulţi bani în buzunarele românilor, va depăşi deficitul asumat şi nu ne dă perspectiva să spunem că la sfărşitul anului 2017 România a făcut un pas înainte din punct de vedere economic. PSD prezintă românilor un buget venit să mulţumească numai clientela politică dar şi pe cei neavizaţi din punct de vedere economic", a avertizat el.

Şi reprezentanţii USR au anunţat că nu vor susţine proiectul de buget, în timp ce UDMR a precizat că va lua o decizie în funcţie de amendamentele ce le vor fi acceptate, transmite redactorul Angela Matei.

Votul final al proiectelor de buget ar putea fi dat mâine.

Proiectul legii bugetului este construit pe o creştere economică de 5,2 %, un deficit de 3% şi o inflaţie de 1,4%.

Sănatatea şi educaţia, infrastructura sunt doar câteva dintre priorităţile construcţiei bugetare.

MApN are alocat un buget de 2% din Produsul Intern Brut, în timp ce Serviciile au bugete mai mici faţă de anul trecut.

După discuţiile accelerate din comisiile de specialiate, cele două proiecte nu au suferit schimbări majore faţă de varianta trimisă de Guvern.

Au fost acceptate câteva amendamente care vizează suplimentări de fonduri la Academia Oamenilor de Şiinţă, Agerpres, sau Curtea Constituţională.

Astăzi, în şedinţa comună vor avea loc dezbaterile generale şi, apoi, se vor discuta articolele şi anexele celor două documente.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Voinea, Simona Mihăescu
Reporter:
Angela Matei
Adăugat:
6 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza