LIVE TEXT Traian Băsescu: Relaţia cu Peru, pregătită din punct de vedere legislativ

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă, miercuri, după vizita în America Latină. Referitor la raportul MCV, şeful statului a refuzat să discute pe această temă, precizând că doreşte mai intâi să studieze atent documentul.

Adăugat: 30 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

►La Santiago şi la Lima am făcut declaraţii legate de cele întâmplate, dar cred că am obligaţia să fac o scurtă declaraţie şi la Bucureşti.
    
► În această deplasare am avut două obiective: participarea la summit-ul UE-CELAC (însumează 37 de state din America Latina şi Caraibe). Al doilea obiectiv a fost vizita în Peru.

►Santiago a fost o gazdă plăcută.

► Este unul dintre cele mai importante summituri la care am participat în ultimii ani, având în vedere efectele pe termen lung. Au participat 67 de şefi de stat şi de Guvern.
    
► Primul obiectiv este realizarea unui parteneriat strategic între statele UE şi CELAC.
    
► Statele UE au investit în ţările Americii Latine 385 de miliarde de euro.
   
► Statele UE sunt principalul investitor în America Latină.
    
► Cele 385 miliarde au fost investite în numai 3 ţări în principal - Brazilia, Argentina şi Mexic. Celelalte state au beneficiat de mult mai puţin.

► În anul 2012, cifra comerţului bilateral UE - CELAC s-a ridicat la 202 miliarde euro. 6% din comerţul exterior al statelor UE.

►Cu ocazia acestui summit s-au adoptat două documente.

►Declaraţia politică de parteneriat strategic, cu 4 obiective majore. Planul de acţiune cuprinde următoarele elemente: cooperare ştiinţifică în cercetare, inovare şi tehnologie, dezvoltarea sustenabilă este un alt element.

►UE a vrut un partener din statele Americii Latine pentru a putea susţine obiectivele ambiţioase în ceea ce priveşte schimbările climatice.

►Alt obiectiv este promovarea incluziunii sociale, susţinut foarte puternic de statele CELAC. Vorbim de imigranţi care în statele europene unde îşi găsesc de lucru trebuie să fie obiectul unui plan de incluziune socială.

►Educaţia şi piaţa forţei de muncă este un alt obiectiv.

►Clasa pregătitoare este necesară şi introdusă în aproape întreaga Europă.

►Siguranţa alimentară - se prefigurează riscul unei crize alimentare;

►Investiţii şi antreprenoriat pentru dezvoltare sustenabilă;

►UE are un acord de asociere cu Mexic şi Chile, iar în baza acestei declaraţii, toate statele CELAC pot beneficia de acorduri de asociere şi liber schimb cu UE.

►Mizele acestui document politic - declaraţia summitului - sunt legate de o mai corectă distribuţie a investiţiilor ţărilor UE.

►O altă miză o reprezintă garanţiile juridice pentru investitorii UE şi stabilitatea fiscală.

►Acest document strategic aprobat la Santiago ţinteşte mult mai departe. Se subliniază în document că, prin acest parteriat, creşte la nivel global influenţa UE şi a Americii Latine.

►O alta miză: promovarea standardelor în materie de responsabilitate socială şi corporatistă.

►O altă miză a fost dezvoltarea unui cadru stabil pentru investiţii. Speranţa mea este că în 2013 va intra în vigoare un acord UE- America Latină pe această temă.

►Summit-ul este extrem de important pentru prezent, dar mai ales pentru viitor.

►Ca om care crede foarte mult în parteneriatul transatlantic cu SUA, cred că un acord de liber schimb al UE cu SUA trebuie să urmeze.

►În Peru, vă pot spune că a fost o intuiţie corectă pentru vizita în Peru.

►La Lima, am avut întâlniri cu preşedintele Republicii Peru, cu preşedintele Parlamentului, cu primarul din Lima.

►Sunt solidar cu ce i se întâmplă, ca urmare a unor măsuri de îndepărtare a comerţului din Lima.

►A fost o discuţie consistentă. I-am propus preşedintelui Republicii Peru să evaluăm şi să susţinem eventualele investiţii, la nivelul unei comisii interguvernamentale. I-am propus semnarea unui document referitor la un parteneriat strategic în economie, cultură, educaţie.

►Ministerele de Externe vor lucra împreună în scopul unui parteneriat strategic romano-peruan.


►În martie va avea loc o vizită a reprezentanţilor celor mai mari companii din Peru, care vor analiza oportunităţile economice din România.

►Peru este o ţară cu 30 de milioane de locuitori, cu o creştere economică constantă de 4-5% în ultimii 5 ani.

►La 1 martie intră în vigoare acordul de asociere sau de liber-schimb UE-Peru.

►Relaţia cu Peru este pregătită din punct de vedere legislativ.

►Avem un acord de cooperare între Exim Bank şi Banca Naţională din Peru pentru susţinerea exporturilor. Peru are priorităţi în câteva zone: construcţia de micro-hidrocentrale. România are o experienţă majoră.

►Sunt interesaţi, de asemenea, de proiecte mici de irigaţie în zona rurală. Noi nu am făcut-o pentru că nu sunt bani alocaţi, nu pentru că nu ştim să facem sisteme de irigaţie.

►Un interes major este pentru industria feroviară, interes în domeniul mineritului, domeniul naval.

►Avem industrii care au nevoie de expansiune în alte spaţii, cum ar fi industria de material rulant: producem vagoane performante.

►Am vrut să fie un semnal către industria românească că există o piaţă în America de Sud.

Despre raportul MCV

►Nu vreau să comentez până ce nu văd documentul.

Președintele Traian Băsescu a efectuat, în perioada 25 - 30 ianuarie, o vizită în America Latină, prilej cu care a participat la lucrările Summitului Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) - Uniunea Europeană, la Santiago de Chile (Republica Chile). De asemenea, a făcut o vizită oficială în Republica Peru.

Este prima vizită în calitate de şef de stat pe care Traian Băsescu a efectuat-o în America Latină.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
30 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza