Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Președintele Băsescu a promulgat Legea Certificatelor Verzi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni că a promulgat Legea Certificatelor Verzi, dar a subliniat că există în legătură cu această lege o "minciună publică alimentată chiar de la guvern".

LIVE TEXT Președintele Băsescu a promulgat Legea Certificatelor Verzi

Articol de Simona Mihăescu, 13 Martie 2014, 16:55

Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO declarația președintelui Traian Băsescu.

Declaraţia integrală o găsiţi pe prima pagină a site-ului politicaromaneasca.ro, în playerul AUDIO

Urmăriţi Live Text cele mai importante declarații ale șefului statului.

►Am constatat o minciună publică alimentată chiar de la guvern.

►Pentru a lămuri lucrurile am promulgat astăzi legea de aprobare a ordonanţei şi aştept cu nerăbdare ieftinirea preţului la energia electrică.

►Înţeleg că Guvernul susţine că prin promulgare va scădea preţul la energie.

►Legea 220/2008 pentru promovarea producerii de energie din surse regenerabile a mai fost modificată o dată în anul 2011, tot prin ordonanţă de urgenţă, în timpul Guvernului Boc - Ordonanţa de urgenţă 88/2011.

►Dacă vă uitaţi, ea are o dată şi data este 12 octombrie, data publicării în Monitorul Oficial, 12 octombrie 2011. Înainte de emiterea acestei ordonanţe de urgenţă, Guvernul Boc a primit aprobare de la DG Competition, de la Comisia Europeană, în data de 13 august 2011. Deci s-au făcut notificările, s-a făcut toată procedura şi după transmiterea integrală a documentaţiei care arăta schema de ajutor de stat, pentru că despre asta vorbim, Comisia Europeană a emis acest aviz în luna august, care a făcut posibil ca în luna octombrie 2011 să fie modificată Legea 220/2008.

►S-a emis şi ordonanţa de urgenţă după ce s-a primit avizul de la Comisia Europeană.

►Pentru a elimina preşedintele din disputele sindicale, am decis să promulg legea deşi nu are avizul de la CE. Pot fi consecinţe serioase, dar consider că, prin poziţiile publice, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea.

►Legea e promulgată, sper ca sindicatele să nu mai aibă manifestări nici în fața CCR și nici să aștepte ceva de la președinte, pentru că e problema Guvernului, care are foarte mare grijă la prețurile la energie, astfel încât de la 1 aprilie introduce o nouă taxă la combustibil.

►Mă întreb ce promulgare vor aștepta atunci, pentru că vor fi profund afectați și agricultorii, și cetățenii, și pe creșterea prețurilor

►Să nu mai fie decât o Ordonanţă de Urdenţă de anulare a acestui abuz împotriva economiei și populației și să nu mai existe o motivație propagandistică la Guvern că din cauza președintelui ar crește prețurile

►E o mare eroare introducerea unei taxe suplimentare, va afecta toate ramurile de activitate economică și în nici un caz nu se vor crea locuri de muncă

►Această taxă suplimentară nu e necesară, pe primele două luni s-au realizat veniturile în buget la nivelul preconizat, ceea ce înseamnă că, deși a avut în calcul introducerea taxei de la 1 ianuarie, veniturile s-au realizat.

►Tot din aprilie se vor resimți și efectele celebrei taxe pe stâlp.Poate Guvernul mai reflectează, încă se poate renunța la taxa suplimentară pe combustibil.

Despre întâlnirea cu reprezentanţii Chevron și Exxon

►Al doilea subiect e legat de întâlnirile de azi cu directorul pentru Europa al Chevron și cu vicepreședintele Exxon

►Ambele companii intenționează să-și continue activitatea în ce privește valorificarea autorizațiilor primite deja de la autoritățile guvernamentale, iar principalul meu mesaj a fost că prima piață care trebuie satisfăcută e cea românească și din Moldova, România luându-și angajamentul să sprijine Moldova în reducerea până la eliminarea dependenței energetice de Rusia și Ucraina

►Planurile de afaceri trebuie să plece de la premisă că primele piețe sunt România și Moldova, iar de aici încolo orice excedent poate fi utilizat și pentru vecini.

Despre Jobbik şi Vona Gabor

►Am avut o discuţie extrem de consistenţă cu premierul, ministrul de Interne, structurile de securitate şi MAE

►În ce ne priveşte, obiectivul e ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru declaraţii care contravin Constituţiei, statului de drept şi comportamentului unui oaspete
Am făcut campanii şi în Italia, Franţa, în rândul cetăţenilor români cu drept de vot şi în SUA.

►Dar niciodată nu mi-am permis în Spania să spun ce să facă cei din Catalonia sau dau indicaţii separatiste. Întotdeauna mesajul a fost de respect pentru legea din acel stat.

►E mesajul pe care îl transmit și politicienilor maghiari, care în perioada următoare s-au anunțat în număr mare

►Statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituției. Oricine poate fi expulzat dacă nu respectă legile și Constituția.

►Oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur pe teritoriul României dacă nu respectă legile şi Constituţia României. În ceea ce priveşte unele măsuri, vor fi probabil anunţate mâine de ministrul de interne sau de guvern.

Întrebările jurnaliştilor

Dana Păcurar, Realitatea TV: Dle preşedinte, pentru că aţi vorbit despre întâlnirea cu cei de la Chevron, aş vrea să vă pun o întrebare legată de o altă companie, de cei de la Gabriel Ressources, care au anunţat astăzi printr-un comunicat de presă că ar putea concedia 80% dintre angajaţii români dacă nu vor primi acel aviz de care au nevoie pentru a începe exploatarea.

Traian Băsescu: Sunt nepregătit pentru un asemenea răspuns. Nu ştiu care este disputa şi în principal este o problemă guvernamentală. Deci avizele nu le dă Preşedinţia. Acum v-am spus despre cele două companii care au avize de la guvern ceea ce am discutat, dar eu nici nu dau, nici nu iau avize de exploare sau exploatare.

Iulia Teodorescu, B1: Liderul partidului Jobbik a avut o postare pe pagina sa de socializare: spunea că dvs şi premierul ori aţi fost dezinformaţi, ori e vorba de un joc politic antimaghiar. Cum...?

Traian Băsescu: Bun, joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul României şi ne spun cum să ne oragnizăm administrativ, ce să modificăm în Constituţie, cum să ne purtăm cu cetăţenii români chiar dacă sunt de etnie maghiară. Nu cred că românii au tot atâtea drepturi în Ungaria câte au minoritarii maghiari în România; pe care îi respectăm, îi tratăm cu atenţie, încercăm să îi facem să se simtă bine în România. Iar eu sunt unul care nu pot fi suspectat de lipsă de respect pentru minoritatea maghiară. Întotdeauna am cerut guvernelor să acelereze procesele de modernizare a infrastructurii şi se vede ce s-a întâmplat în Covasna şi Harghita în ultimii ani. Întotdeauna am cerut guvenelor să creeze mediul în care minorităţile să se simtă bine în România.

Deci, lecţii de la politicieni maghiari nu primim în ceea ce priveşte modul în care tratăm minorităţile în România pentru că ar putea să ia exemplu de la noi. Prima dată când prin automatism vor avea reprezentarea în parlament a minorităţilor, o să salut o astfel de iniţiativă în Ungaria. În ceea ce priveşte declaraţia liderului Jobbik... Uite, îi spun corect acum, îmi cer scuze pentru alaltăieri când am spus "Jopic" sau ceva de genul acesta. Deci, trebuie să-i transmit că statul român cunoaşte foarte bine activitatea, şi nu ne luăm după presă. Ştim şi discursul de la Târgu Mureş, de la mitingul neuatorizat care a avut loc zilele trecute, dar ştim şi declaraţiile prin care era gata să... sau cerea să lăsăm deoparte relaţiile româno-ungare şi să forţeze autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

Este foarte bine cunoscută activitatea domniei sale, cum ne sunt foarte bine cunoscute şi discursurile antisemite ale domnului şi nu le ştim din presă, ci din înregistrări transmise din televiziuni, nu din presă scrisă sau din presă vorbită. Deci, să fie convins domnul preşedinte al Jobbik că ştim foarte bine activitatea lui politică.

Lucian Negrea, sitiripesurse.ro: Bună seara! Un membru al CSM vă trimite o scrisoare în care vă cere să sesizaţi Curtea Constituţională în legătură cu miniştrii protejaţi de către parlament. Veţi da curs acestei solicitări?

Traian Băsescu: Cred că domnul Dumbravă s-a îndrăgostit de stilul epistolar. Văd că îmi tot scrie în ultima perioadă, dându-şi seama că este un mijloc de a te face cunoscut. Atâta timp cât CSM poate să facă acestă sesizare, şi acolo este o instituţie formată numai din jurişti, nu înţeleg de ce domnul Dumbravă ar vrea să facă acest lucru Preşedinţia. Eu am condamnat întotdeauna blocarea justiţiei atunci când a fost vorba de membri ai Parlamentului, cu certitudine toţi ştim că se întâmplă frecvent când este vorba de corupţii transpartinici că se susţin unii pe alţii, dar cred că CSM, instituţie din care domnul Dumbravă face parte, este mult mai pregătit să facă o astfel de sesizare la Curte decât Preşedinţia, care are doar cinci jurişti.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Știri 28 Martie 2024, 16:51

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită

Gabriela Oana Sivache va fi înlocuită din funcţie în cel mai scurt timp, din cauza scandalului de corupţie care o vizează.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Știri 28 Martie 2024, 16:40

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament