LIVE TEXT Dacian Cioloş, în studioul RRA. Ce a spus premierul despre Brexit şi pensii speciale

Premierul Dacian Cioloş a anunţat în direct la Radio România Actualităţi, că Guvernul a contestat la CCR Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

Adăugat: 27 Iunie 2016
Ultima actualizare:27 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Dacian Cioloş a fost invitat la Radio România Actualităţi, în emisiunea "Probleme la zi", unde a vorbit despre consecinţele Brexit-ului, dar şi despre sistemul de pensii.

AUDIO Emisiunea integrală:

Vă prezentăm cele mai importante declaraţii ale premierului:

Despre Brexit

"Cu siguranţă UE va arăta altfel pentru că are nevoie să evolueze".

"Indiferent de rezultatul acestui  referendum, o astfel de dezbatere ar fi fost necesară".

"După extinderea ce la 15 la 28 state membre, UE ar fi avut nevoie de o astfel de dezbatere".

"Crizele succesive au tot amânat această dezbatere, suntem în faţa acestui proces, care nu mai trebuie să fie ocolit".

"Pornesc de la ideea că nu putem trăi mai bine în afara UE".

"Într-o lume globalizată, cu cât eşti mai singur, cu atât eşti mai slab".

"Nu putem să tot mergem înainte cu construcţia  europeană, fără să clarificăm anumite lucruri".

►Rolul României în UE

"Noi, după ce am aderat la UE, nu prea am mai avut o direcţie foarte clară. Am trăit multă vreme cu sentimentul perfieriei în UE, dar ca să fii luat în seamă, trebuie să ştii ce vrei".

"Cu sau fără acest Brexit,  România are nevoie de a-şi defini priorităţile interne, dincolo de ciclurile electorale, să ne fixăm nişte priorităţi care trebuie extrapolate la nivel european".

"Eu cred că discuţia în perioada imediat următoare se va concetnra pe în ce fel Bruxelles-ul utilizează în mod eficient suveranitatea deja delegată de statele membre, pentru că multă lume consideră că această suveranitate s-a transformat în mai multă birocraţie".

"Faptul că există consultări între statele membre, nu văd o problemă. Aceste grupuri pot fi modulabile. În funcţie de subiect aceste grupuri pot să evolueze. Asta arată câtă nevoie de dezbatere avem înainte de a impune anumite decizii. Trebuie să învăţăm".

UE are nevoie de decizii rapide

"UE are nevoie de decizii rapide, imediate. Pe de altă parte, are nevoie de consultări".

"Este esenţial să existe un răspuns unitar al statelor membre".

"Tratatul european e destul de vag legat de ieşirea unui stat membru din UE. Acel faimos articol 50 din Tratatul de la Lisabona dă foarte puţine elemente. În perioada imediat următoare, Comisia Europeană va trebui să detalieze acest proces, pe baza unui mandat dat de Consiliul European".

"Primul lucru: trebuie să fie foarte clar la nivelul celor 27 de state membre ce vor în  relaţia dintre UE şi Regatul Unit". 

"Abia în momentul în care Regatul Unit trimite formal solicitarea de ieşire din UE, abia de atunci începe formal procesul de ieşire care va dura minim 2 ani, perioadă în care toate drepturile şi obligaţiile se aplică şi Regatului Unit".

"În consecinţă, cetăţenii români  care locuiesc şi muncesc în Regatul Unit, cel puţin în următorii doi ani nu vor avea de suferit sau de integrat anumite schimbări".

"Momente de criză sunt şi momente de nioi oportuntăţi. Întâlnirea de  săptămâna trecută cu liderii partidelor, mi s-a părut semnificativă pentru că poate să fie premisa unui nou proiect  de ţară chiar în an electoral, sau oricum a unor principii, valori şi măsuri pe care să ne punem de acord preşedintele, Guvernul, partidele politice".

Oportunităţile României

"Sunt mai multe oportunităţi, oportunităţi economice.  Economia României se comportă  relativ bine în momentul de faţă,  prin faptul că avem o creştere economică relativ consitentă cu alte state membre al UE, faptul că avem o datorie publică printre cele mai mici din UE, avem o datorie privată care este în scădere, există un interes din partea investitorilor de a continua să investească şi acest interes ar putea creşte odată cu ieşirea Marii Britanii din UE".

"E important să consolidăm această imagine pozitivă print-un bun control al bugetului, să dăm sentimentul că ţinem în mână bugetul României".

"Vor trebui luate măsuri pentru ca această creştere economică să nu mai fie bazată pe consum, ci pe producţie".

Ce seva întâmpla cu produsele româneşti

"Lucrurile le vom şti după ce cei doi ani de discuţii şi negocieri se vor fi finalizat.  Pentru România , Marea Britanie nu e unul din partenerii consistenţi economic".

"Importurile şi exporturile românmeşti spre Marea Britanie nu au o pondere foarte mare. Nu avem investiţii de capital britanice, in sistemul bancar".

"Pe termen scurt, impactul economic al acestui porces e gestionabil".

"Pe termen mediu şi lung va depinde cum se va negocia ieşirea Marii Britanii din UE".

"Sunt Convins că Marea Britanie va avea interesul să rămână contectată la piaţa comună".

Despre pensiile speciale:

"Problema pensiilor speciale e că ele nu respectă principiul contributivităţii. A fost şi motivul pentru care am contestat la CCR  acest proiect".

"Am decis să contestăm din nou acest proiect de lege la CCR. Chiar astăzi am semnat acest document".

"În continuare din lege nu reiese cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale, ele ar continua săp impacteze bugetul de stat, pentru că şi bugetele locale sunt alimentate tot din bugetul de stat.

"Am cerut din nou CCR să clarifice dacă aceste elemente care în continuare sunt menţinute în lege sunt constituţionale".

"Ideea de pensii speciale, dacă avem multe astfel de categorii care acumulează pensii speciale, riscă să afecteze sistemul de pensii din România şi sustenabilitatea sa".

"Guvernul acesta nu are intenţia să propună reforma sistemului de pensii sau să taie pensiile şi nici nu există pericolul de  a nu plăti pensiile aşa cum există ele ăn momentul de faţă".

"Nu ne vom atinge de sistemul de pensii, nu cred că un Guvernul independent într-un an electoral trebuie să pună în discuţie sistemul de pensii, dar vrem să luăm măsurile necesare pentru ca sistemul de pensii să fie credibil. Să nu-l aruncăm,în aer prin decizii care riscă să-l destabilizeze".

Despre cetăţenii români din Marea Britanie

"Eu vreau să fiu foarte clar, dincolo de orice speculaţii ale unui expert sau politician sau altul, atâta timp cât procesul de ieşire al Marii Britanii din UE nu este finalizat printr-o decizie formală a Consiliului European, Marea Britanie îşi păstrează în totalitate şi drepturile şi obligaţiile de stat membru al UE, deci inclusiv obligaţiile vizavi de statutul cetăţenilor europeni în Marea Britanie".

"Şi vreau să mai adaug faptul că acele flexibilităţi pe care Marea Britanie le negociase cu celelalte state membre, în cazul în care ar fi decis să rămână în UE, deci acele flexibilităţi nu se mai aplică".Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
27 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza