LIVE TEXT Băsescu: Trag un semnal de alarmă legat de lipsa temelor în campania electorală

Preşedintele Traian Băsescu a tras un semnal de alarmă privind lipsa unor teme concrete în desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Adăugat: 25 Aprilie 2014
Ultima actualizare:25 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

politicaromaneasca.ro prezintă, în format LIVE TEXT, cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

► Mi s-a părut important să trag un semnal de alarmă, legat de desfăşurare campaniei electorale pentru alegerile în Parlamentul European, astăzi, în prima zi de campanie.

►Din păcate, în perioada preelectorală nu au părut a se prefigura nişte teme de interes pentru politicieni, pentru mass media.

►Aş vrea să vă prezint o listă de teme de care depinde viaţa noastră, a românilor.

►Legislaţia adoptată în Parlamentul european devine şi legislaţie naţională.

►Este foarte important să fim conştienţi de importanţa alegerilor pentru Parlamentul European.

►Aş sugera câteva teme de dezbatere.

►Aş enumera câteva teme care sunt extrem de importante, iar dezbaterile în cursul acestei campanii electorale ar putea să dea o linie pe care să o adopte toate partidele, cel puţin atunci când este vorba de interesele României.

►Primul şi cel mai uşor de abordat este accesul României în spaţiul Schengen.

►Parlamentarii sunt extrem de importanţi în a face presiune pe statele membre, în a discuta cu colegii lor din PE şi în a argumenta de ce România poate să înceapă procesul de aderare la Schengen.

►O altă temă: modul cum din PE poate fi susţinut procesul de apropiere şi, ulterior, de integrare a Republicii Moldova ]n UE.

►Este un obiectiv major pentru România.

Alegerile pentru Parlamentul European "vor prefigura numele şefului Comisiei Europene"

►Aşa cum s-a convenit, aceste alegeri vor prefigura numele şefului Comisiei Europene.

►Un alt subiect extrem de important: România face eforturi de ani buni ca problema integrării romă să fie acceptată ca o problemă a UE şi nu ca o problemă a României.

►S-a obţinut unele uşoare progrese, dar reacţiile statelor le vedeţi la tot pasul când se adresează României să rezolve problema romă.

►Europa a descoperit acum, cu ocazia tensiunilor din Ucraina, cât de vulnerabilă şi de dependentă este de resursele energetice din Federaţia Rusă.

►Asta ar putea să genereze dezbatere.

►Un alt subiect este creşterea economică reindustrializarea Europei.

►Cea mai mare parte a industriei Uniunii Europene este delocalizată în afara Europei.

►Politicile de ocupare a forţei de muncă. Europa are un nivel de şomaj fără precedent.

►Politicile de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor sunt un subiect de dezbatere.

►Un alt subiect: vrem o Comisie Europeană mai puternică sau mai slabă? CE mai puternică înseamnă  o cedare de suveranitate mai mare către Bruxelles. O CE mai slabă înseamnă o consolidare a suveranităţii statelor şi, implicit, o reducere a nivelului de integrare.

►Aceste probleme în loc să fie dezbătute acum, va pleca un preşedinte, un prim-ministru la Bruxelles, un ministru de externe şi va spune cum a judecat el.

►Dar ar fi extrem de important să ştim din dezbaterile ocazionate de această campanie pe ce poziţie ne aşezăm ca urmare a dezbaterilor şi a concluziilor dezbaterilor din această campanie electorală.

►Utilizarea banilor europeni este un alt subiect de mare interes.

►Nu în ultimul rând, avem MCV-ul. Care este poziţia partidelor politice care participă la campania electorală?

►Este extrem de important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre poziţia pe care România o are şi grupurile să încerce să susţină poziţia României în mod unitar.

►Subiectele extrem de importante cred că ar ajuta şi o mult mai bună prezenţă la vot.

►Miza nu este să avem un procent mic de participanţi la alegerile pentru PE. Miza este să avem un procentaj cât mai mare de alegători.

►Nu e nicio exagerare, A doua zi după alegeri se evaluează nivelul de europenizare al unei ţări sau nivelul de suport pentru UE al unei ţări şi după prezenţa la vot.

►Sunt mult mai multe probleme decât cele pe care eu le-am enunţat. Dar am enunţat strict chestiuni care sunt de maximă importanţă pentru România.

►Acestea sunt probleme de care eu m-am lovit în ultimii doi-trei ani.

►Acestea au fost principalele idei. Repet, sunt gata să particip la dezbateri care să-i ajute pe români să înţeleagă importanţa dezbaterii problemelor pe care eu mai înainte le-am enunţat.

Despre Acordul de la Geneva cu privire la Ucraina

►Aş face două menţiuni pe două chestiuni de maximă actualitate. Funcţionarea Acordului de la Geneva cu privire la Ucraina.

►L-am analizat cu atenţie şi punctul nostru de vedere este că acordul nu a fost suficient de clar pentru a crea obligaţii celor care pot să asigure revenirea la normalitate a Ucrainei.

Băsescu: România are nevoie urgent de o nouă Lege a sănătăţii

►A doua observaţie aş face-o cu privire la incidentele tot mai frecvente care sunt în domeniul sănătăţii.

►Iar ce am văzut astăzi legat de Spitalul de arşi este o confirmare: România are nevoie urgent de o nouă Lege a sănătăţii.

►Lege a sănătăţii care, pe de-o parte, să-i trateze pe medici, pe doctori, pe profesorii din acest sector de activitate cu respectul cuvenit prin remuneraţia pe care o primesc de la stat.

►Şi, pe de altă parte, pacienţii să-şi primească în mod cinstit drepturile pe care le au de suport din parte statului în sistemul medical românesc.

►Fac un apel la cei responsabili să ia din nou proiectul pe care l-am iniţiat cu Emil Boc, să-l punem în dezbatere şi Guvernul să-şi asume răspunderea pe el.

►Vă asigur că este actual şi este proiectul care poate scoate din mizerie şi personalul medical şi poate reduce masiv riscurile la care sunt supuşi cei care ajung în spitalele din România.

Băsescu: Instituţiile statului vor privi cu atenţie la corecta desfăşurare a campaniei electorale

►Rog toate partidele să aibă în vedere existenţa şi conţinutul Legii 78/2000. Această lege stabileşte sancţiuni grele cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru cei care nu respectă regulile de finanţare a campaniilor electorale.

►În mod cert, instituţiile statului vor privi cu atenţie la corecta desfăşurare a campaniei electorale încercând să diminueze la maxim banii negri utilizaţi în campanie.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
25 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza