Liderii europeni susțin urgența vaccinării împotriva COVID-19

Liderii europeni au susţinut, la summmit-ul de iarnă,urgenţa vaccinării împotriva COVID-19, în contextul răspândirii tot mai accentuate a variantei Omicron.

Adăugat: 17 Decembrie 2021
Ultima actualizare:17 Decembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderii statelor europene, reuniţi ieri la Bruxelles, la summitul de iarnă, au susţinut stimularea vaccinării anti-COVID-19, pe fondul îngrijorării provocate de noua variantă mai contagioasă a coronavirusului care, potrivit Comisiei Europene, va deveni dominantă de luna viitoare.

La reuniune, la care România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, au fost abordate şi probleme legate de creşterea preţurilor la energie, dar şi tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, în contextul riscului unui nou conflict între Moscova şi Kiev.

Liderii europeni au susţinut la summmit urgenţa vaccinării împotriva COVID-19, în contextul răspândirii tot mai accentuate a variantei Omicron.

Aceştia au subliniat şi importanţa unei abordări coordonate asupra validităţii certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID şi doresc ca restricţiile decise de anumite ţări precum Italia, Portugalia sau Grecia să nu submineze buna funcţionare a pieţei interne şi să nu afecteze în mod disproporţionat libera circulaţie.

Şi preşedintele Klaus Iohannis, care a reprezentat România la summit, a atras atenţia să nu se exagereze cu restricţiile, mai ales când este vorba despre traficul de mărfuri. Un alt subiect aflat pe agenda consiliului a fost cel privind preţurile mari la energie, iar preşedintele României a arătat că trebuie analizată foarte bine piaţa pentru îmbunătăţirea condiţiilor concurenţiale.

Klaus Iohannis: Noi am luat acasă măsuri, există măsuri de compensare şi aşa mai departe, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit şi trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste preţuri mari, în condiţiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre au mai discutat despre chestiunea concentrării de forţe militare ruse de-a lungul frontierei cu Ucraina şi au susţinut că orice nouă agresiune militară împotriva acestei ţări va avea consecinţe grele şi un cost ridicat ca răspuns.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Decembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza