Liderii europeni decid asupra propunerilor Turciei legate de refugiaţi

Liderii europeni se reunesc, în această după amiază, la Bruxelles, la o reuniune de două zile, ce are pe agendă noile propuneri ale Turciei pentru un acord cu Uniunea Europeană legat de gestionarea crizei refugiaţilor.

Adăugat: 17 Martie 2016
Ultima actualizare:17 Martie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ankara cere fonduri suplimentare pentru refugiaţii de pe teritoriul său, eliminarea vizelor şi continuarea negocierilor de aderare.

Câteva state se opun acestei propuneri.

La summit va fi prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Trei principii trebuie să guverneze ajungerea la un acord cu Turcia în timpul reuniunii liderilor europeni, de două zile, de la Bruxelles, precizează corespondenta RRA la Bruxelles.

Preşedintele Tusk le-a enumerat cu câteva ore înainte de debutul summitului, spunând că este mai mult prudent decât optimist privind ajungerea la un acord în unanimitate al celor 28 de state membre.

" În timp ce negocierile se intensifică şi vom începe discuţii dificile, astăzi, vreau să vă amintesc cele trei principii de bază pe care le avem în vedere. Primul: acordul trebuie să fie acceptat de toate statele membre, indiferent că sunt ţări mici sau mari în Uniunea Europeană. Doi: acordul trebuie să respecte legislaţia europeană şi internaţională, şi trei - să ajute la criza imigraţiei şi la strategia noastră de revenire la funcţionarea Spaţiului Schengen, de ajutor umanitar pentru Grecia şi alte state din Balcani şi, desigur, întărirea colaborării cu Turcia", a subliniat Tusk.

Ankara a făcut noi solicitări europenilor legate de sume suplimentare de bani, eliminarea vizelor şi continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Unele state membre, mai ales Ciprul, se opun acestei propuneri. Ciprul, ţară nerecunoscută de Ankara, a blocat aderarea Turciei încă din 2009.

Diferendul istoric dintre cele două state are la bază invazia turcă în Cipru în 1974.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza