Liderii coaliţiei PSD-ALDE vor semna proiectul privind salarizarea unitară a bugetarilor

Liderii social-democraţi discută la această oră, la Sinaia, cu deputaţii şi miniştrii PSD despre activitatea guvernamentală şi priorităţile momentului.

Adăugat: 6 Aprilie 2017
Ultima actualizare:6 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu
trimite pe mail

Proiectul de lege privind salarizarea unitară a bugetarilor va fi prezentat, astăzi, în forul de conducere al PSD şi va fi asumat ca iniţiativă legislativă a parlamentarilor din coaliţia de guvernare.

Social-democraţii vor ca proiectul să fie o iniţiativă parlamentară pentru a putea cât mai repede intra în vigoare, iar primele majorări salariale să fie acordate de la 1 iulie.

Este de altfel motivul pentru care are loc această prezentare în  forul de conducere al PSD urmată de o şendiţă a coaliţiei.

Cei doi lideri, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu vor semna proiectul care va fi asumat de parlamentarii puterii.

Sunt  prevăzute majorări salariale totale de 32 de miliarde de lei până  în 2020.

Veniturile vor creşte etapizat în următorii cinci ani, iar calculele vor fi făcute în funcţie de salariul minim pe economie.

Principiile urmărite sunt ca salariul pentru cei cu studii superioare să fie mai mare decât al celor cu studii medii, şeful să nu aibă salariul mai mic decât subalternii, iar salariul pentru demnităţi publice să îl depă?ească pe cel pentru funcţii publice.

Astfel cel mare salariu va fi echivalentul a 12 salarii minime şi va reveni preşedintelui ţării. 

Raportându-ne însă la salariile în plată în acest moment cele mai consistente majorări vor reveni medicilor.

Un  rezident va avea peste 5 mii de ei chiar în 2018, în timp ce un medic specialist va depăşi 16 mii.

Printre primele categorii care vor beneficia de prevederile legii sunt şi cei din instituţiile de oridine publică şi siguranţă naţională.

Chiar un soldat, de exemplu, va porni de la 576 pentru a ajunge, în 2022, la 2500 de lei.

Sunt doar câteva cifre anunţate de iniţiatori pentru că detaliile proiectului sunt discutate şi la această oră  în Comiterul Executiv Naţional al PSD şi vor fi prezentate la finalul şedinţei, precizează redactorul RRA, Angela Matei.Autor:
Angela Matei
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza