Liberalii aflaţi la guvernare au câştigat alegerile în Olanda

Primele rezultate arată că liberalii aflaţi la guvernare în Olanda au câştigat alegerile parlamentare.

Adăugat: 16 Martie 2017
Ultima actualizare:16 Martie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Mark Rutte, premierul Olandei
trimite pe mail

Liberalii aflaţi la guvernare în Olanda au câştigat alegerile parlamentare de ieri, chiar dacă extrema-dreaptă condusă de eurofobul Geert Wilders a fost multă vreme favorita sondajelor.

Primele rezultate arată că partidul premierului Mark Rutte va obţine 31 din cele 150 de locuri în Parlament, urmat de populiştii lui Wilders, creştin-democraţi şi progresişti, fiecare cu câte 19 mandate.

Potrivit analiştilor, rata record de participare la vot de 81% pare să fi ajutat formaţiunile pro-europene într-un scrutin urmărit atent de ţări precum Franţa şi Germania, care se confruntă şi ele cu ascensiunea populismului înaintea alegerilor din acest an.

Pentru liberalul Mark Rutte concurentul numărul unu a fost liderul Partidului pentru Libertate, Geert Wilders.

Unul din obiectivele lui Rute în această campanie a fost să nu permită acestui partid să câştige.

Wilders nu ar fi putut ajunge la guvernare, dar virctoria lui ar fi putut fi un semnal de încurajarea pentru partdele extremistedin Fanţa şi Germania.

Reacţii internaţionale

Primele reacţii internaţional au vent din Germania de la ministrul de Externe şi şeful de Cabinet al cancelarului Angela Merkel, care i-au felicitat pe oalndezi penntru alegerile făcute.

"Am vorbit deja cu mai mulţi colegi din Europa. Este o seară în care Olanda, după Brexit şi alegerile americane a gonit populismul malefic",  a spus Mark Rutte în discursul său de azi-noapte.

Felicitări au venit dinspre Germania, Belgia, Luxemburg, Franţa, dar şi dinspre preşedintele Comisiei Europene. Jean-Claude Juncker consideră rezultatul alegerilor din Regatul Ţărilor de Jos o victorie pentru Uniunea Europeană şi un vot împotriva extremismului.

Heart Vilders vede însă altfel lucrurile, şi-ar fi dorit 30 de locuri în Parlament, dar totuşi "domnul Rutte nu a scăpat de mine, primăvara patriotică va continua" - a avertizat Heart Vilders.

Mark Rutte nu a vrut să vorbească de o posibilă compoziţie a viitorului Guvern înainte de prezentarea rezultatelor finale, însă a precizat că îşi doreşte formarea unui guvern stabil cu care să poată conduce înţelept ţara în următorii patru ani.Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
16 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza