Legile justiţiei intră în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale

Pachetul legislativ privind modificarea legilor justiţiei va intra în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale pentru unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.

Adăugat: 29 Octombrie 2017
Ultima actualizare:18 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Documentul, prezentat parlamentarilor de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, ar urma să fie adoptat până la sfârşitul acestei sesiuni legislative.

Documentul a fost prezentat miercuri în faţa senatorilor şi deputaţilor din comisia specială, de ministrul justiţiei Tudorel Toader.

Acesta a susţinut că potrivit recomandărilor MCV este necesar un aviz din partea Comisiei de la Veneţia pentru reglementarea procedurii de numire a procurorilor şefi.

În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, Tudorel Toader a spus că documentul legislativ elaborat de Guvern stabileşte organizarea acesteia ca instituţie autonomă.

Tudorel Toader: Inspecţia Judiciară va fi reglementată ca o instituţie autonomă, separată, care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justiţiei, care să aibă independenţa funcţională de a-şi îndeplini misiunea constituţională.

Modificările aduse legilor justiţiei ar putea fi adoptate de Legislativ până la sfârşitul aceste sesiuni parlamentare.

Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache:

Împreună cu tot sistemul juridic, stând cu toţii la masă, putem veni, într-un termen rezonabil, în această sesiune cu cele trei modificări la legile justiţiei.

În opinia PNL, modificarea legilor justiţiei nu reprezintă o urgenţă.

Deputatul liberal, Cătălin Predoiu:

Ce se doreşte, de fapt, prin modificarea aceasta propusă la legile justiţiei? Există un singur punct evident de interes şi acela este numirea procurorilor de rang înalt. Este un pretext să invoci Mecanismul de Cooperare şi Verificare, pentru a scoate de fapt procedura de numire din matca în care e şi a o politiza, transferând-o fie la Ministerul Justiţiei, fie cine ştie unde se mai gândeşte PSD să o facă.

Proiectul de lege conţine modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea a CSM.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
29 Octombrie 2017
Ultima actualizare:
18 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza