Legea privind statutul cadrelor militare, promulgată de preşedinte

Legea promulgată de preşedintele Traian Băsescu permite prelungirea vârstei de pensionare a cadrelor din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne, în cazul în care este necesar, până la 60 de ani.

Adăugat: 31 Mai 2013
Ultima actualizare:31 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat vineri Legea privind statutul cadrelor militare după ce actul normativ a fost trimis în aprilie de şeful statului pentru reexaminare în Parlament, iar Curtea Constituţională a respins apoi sesizarea PDL şi PPDD de neconstituţionalitate.

Documentul legislativ permite prelungirea vârstei de pensionare a cadrelor din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne, în cazul în care este necesar, până la 60 de ani.

Senatorii au adoptat pe 9 aprilie proiectul de lege privind statutul cadrelor militare, trimis la reexaminare de preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit reglementărilor, actul normativ este aplicat în exclusivitate MApN şi structurilor militarizate ale MAI.

Statutul prevede că, în funcţie de nevoile de încadrare, cadrele militare din MApN şi MAI pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea conducerii instituţiei.

Conform actului normativ, pensionarea cadrelor MApN şi MAI se va face gradual.

Astfel, generalii cu o stea se vor pensiona la 56 de ani, cei cu două - la 57 de ani, cei cu trei stele - la 58 şi cei cu patru stele - la 59 de ani.

Prelungirea perioadei până la 60 de ani se poate face în funcţie de comisiile de selecţie care funcţionează în instituţiile militare iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apărării.

"Un ministru politic nu poate şti care e nevoia operaţională pentru menţinerea încadrării pe un post. Nu poţi să ţii un general de brigadă până la 60 de ani. Uzura fizică e foarte mare", a susţinut preşedintele Comisiei de apărare, Corneliu Dobriţoiu.

Potrivit acestuia, serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor funcţiona în baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face în funcţie de ierarhia din fiecare instituţie.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea privind măsurile necesare dezvoltării conductei de gaze naturale Nabucco şi modificarea legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
31 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza