Legea alegerilor. Parlamentarii, aleşi prin vot pe liste

Comisia de Cod Electoral a Parlamentului a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care stabileşte practic cum se va desfăşura scrutinul din toamna anului viitor şi cel fel de legislativ ar rezulta.

Adăugat: 27 Mai 2015
Ultima actualizare:27 Mai 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În forma elaborată de Comisia electorală, iniţiativa legislativă cu privire la alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor vizează revenirea la votul pe liste şi reducerea numărului de parlamentari.

Acestea sunt, practic, singurele modificări înregistrate până acum faţă de legislaţia actuală.

La dezbaterile din Senat şi Camera Deputaţilor vor fi stabilite numărul exact de mandate pentru fiecare Cameră şi norma de reprezentare.

Peste 300 de parlamentari

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat că vor fi peste 300 de deputaţi, la care se va adăuga un număr proporţional de senatori şi a explicat de ce este nevoie de atâtea mandate în Parlament.

"Dacă am avea, să spunem, 200 de deputaţi şi 100 de senatori, asta ar însemna că grupul minorităţilor naţionale, care are un număr fix de parlamentari prevăzut de Constituţie, ar avea 10% din voturile din Cameră, ceea ce ar fi o disproporţie, o distorsionare nejustificată a lucrurilor care sunt normale de reprezentare pentru Parlamentul României, ţinând cont de ponderea minorităţilor respective, care nu includ minoritatea maghiară în parlament", a spus Mihai Voicu. 

El a subliniat că trebuie lămurită şi problema votului prin corespondenţă, pentru care liberalii au înaintat deja propuneri legislative.

PNL dă moţiunea de cenzură pe votul prin corespondenţă

Dacă va exista voinţă politică pentru adoptarea legii votului prin corespondenţă, PNL este dispus să renunţe la moţiunea ce cenzură pe care intenţionează s-o depună la Parlament săptămâna viitoare, a spus Mihai Voicu.

Propunerea liberalilor cu privire la votul prin corespondenţă este susţinută de UDMR, a subliniat deputatul Márton Árpád.

"Cu majoritatea prevederilor de acolo suntem de acord. Vreo două mici probleme trebuie clarificate, dar, în mare, suntem de acord cu acel proiect de lege.  eporter: Social-democratul Gabriela Podaşcă a precizat însă că vina tergiversării dezbaterilor asupra legii votului prin corespondenţă aparţine liberalilor.  abriela Podaşcă: Ne vom duce până la bun sfârşit toate angajamentele. Avem nişte legi de finalizat, cu siguranţă ele vor fi votate şi vor fi trecute prin parlament. Dar, eu cred că PNL trebuie să se decidă care este proiectul pe votul prin corespondenţă pe care îl susţine, pentru că sunt vreo trei legi pe care PNL le-a depus. Sunt două ale PNL-ului şi una a domnului Tomac", a spus Márton Árpád. 

Gabriela Podaşcă a mai spus că o dată ce PNL se va hotărî asupra unuia din cele trei proiecte, PSD va fi deschis pentru începerea dezbaterilor asupra votului prin corespondenţă.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
27 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza