Lazăr Comănescu, prezent la trilaterala România-Polonia-Turcia

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu a participat ieri, la Varşovia, la trilaterala România-Polonia-Turcia, în pregătirea summitului NATO de la Varşovia de luna viitoare.

Adăugat: 10 Iunie 2016
Ultima actualizare:10 Iunie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Lazăr Comănescu, ministru de Externe
trimite pe mail

Reuniunea a fost iniţiată de România în 2012, pornind de la convergenţa abordărilor naţionale pe un număr substanţial de teme, având în vedere şi parteneriatele strategice încheiate de ţara noastră cu celelalte două state.

Ministrul Lazăr Comănscu a pledat pentru întărirea cooperării şi coordonării NATO cu UE şi cu partenerii estici.

"Conştienţi fiind de importanţa deosebită şi atenţia care trebuie acordată segmentului nordic al flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice este în egală măsură important să se acorde atenţie şi componentei estice şi est-sudice, pentru că, dacă ne uităm puţin de unde originează provocările la adresa securităţii sau, chiar mai mult, ameninţări la adresa securităţii şi stabilităţii, vom vedea că ele, în primul rând, s-au manifestat şi se manifestă în partea mai apropiată de zona noastră. În mod deosebit, e vorba aici de Marea Neagră, vedeţi Crimeea, vedeţi Ucraina" a atras el atanţia.

Lazăr Comănescu a insistat şi pe importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

"Cu toţii am convenit asupra importanţei şi necesităţii ca, într-adevăr, summitul de la Varşovia să se soldeze cu decizii care să contribuie efectiv la consolidarea acestei capabilităţi a Alianţei, la capacitatea de a face faţă acestor provocări şi aici este vorba de o prezenţă mai robustă a Alianţei în acest spaţiu, fie că vorbim de prezenţă terestră, prezenţă aeriană sau, foarte important, din perspectiva noastră şi nu doar a noastră, ci pentru securitatea întregului areal euro-atlantic, foarte important este de asemenea găsirea unui cadru de conlucrare şi de prezenţă a Alianţei şi în spaţiul Mării Negre", a subliniat ministrul d eExterne.

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marcin Wilczek, a declarat la conferinţa "Polonia şi România", înainte de summitul de la Varşovia, că, la reuniunea NATO, Alianţa trebuie să găsească echilibrul potrivit între dialog şi descurajare în relaţia cu Rusia, care este tot mai agresivă.

Ambasadorul polonez a adăugat că la summit trebuie decis un pachet de măsuri privind prezenţa avansată a NATO şi capabilităţi de sprijin.

Acesta a mai spus că NATO are nevoie de capacităţi sustenabile, care să poată fi rapid activate la nevoie. Şi România insistă pe o prezenţă avansată a NATO, în special în zona Mării Negre.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul de Externe, Daniel Ioniţă, a menţionat că România consideră necesară o abordare NATO, mai bine calibrată în ce priveşte vecinii şi partenerii alianţei din Est, în special Republica Moldova, Ucraina şi Georgia din cauza condiţiilor strategice actuale care cer o investiţie politică mai solidă.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza