Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului

Preşedintele CNA despre prestaţia RADIO ROMÂNIA la alegerile europarlamentare: CRED CĂ PUTEŢI FI, DE DEPARTE, CONSIDERAŢI CEI MAI ECHILIBRAŢI.

Adăugat: 26 Mai 2014
Ultima actualizare:26 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului
trimite pe mail

Realizator: La finalul procesului pentru alegerile europarlamentare de ieri, vorbim despre cum s-a reflectat această campanie în mass media, la "Apel matinal", cu doamna Laura Georgescu, preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, instituţia care are rolul de garant al interesului public şi autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale. Sărut mâna, doamnă. Bine aţi venit la "Matinal". 

Laura Georgescu: Bună dimineaţa. 

Realizator: Cum s-au văzut aceste alegeri în mass media? Putem vorbi, în urma monitorizărilor emisiunilor electorale, despre conţinutul discursurilor, s-a axat mai mult pe problematica europeană? Cam ăsta este subiectul pe care aş dori să-l abordez cu dumneavoastră. Vă rog.

Laura Georgescu: A fost o campanie echilibrată, destul de decentă. Cred că rolul mass media s-a simţit şi în creşterea procentului electorilor care au participat la exercitarea votului. În speţă, m-aş referi la instituţia dumneavoastră. Cred că puteţi fi, de departe,  consideraţi cei mai echilibraţi şi cei care au apucat să treacă prin toţi candidaţii. Mă uitam chiar acum, înainte să intru în direct cu dumneavoastră, aţi avut doar patru candidaţi independenţi care nu au participat, fiindcă nu şi-au manifestat dorinţa, la dezbaterile organizate de dumneavoastră şi ar fi interesant de văzut că Mircea Diaconu nu a participat niciodată, Dănuţ Liga, Filip Constantin, Paul Purea.

La spoturi, foarte interesantă situaţia: doar două cazuri de candidaţi independenţi care nu şi-au manifestat dorinţa de a-şi face publicitate electorală pe postul dumneavoastră: Corina Ungureanu şi acelaşi Constantin Filip. Dar  în rest, de menţionat că aţi respectat aproape 100% indicaţiile deciziei...

Realizator: Da, am fost ascultători.

Laura Georgescu: ... şi aţi reuşit să asiguraţi... Da, da, e foarte important că aţi reuşit să echilibraţi şi să păstraţi procentele... 

Realizator: Mulţumim.

Laura Georgescu: ... între partidele politice, care aveau deja reprezentanţi în parlament şi cei care abia pentru prima oară încercau să intre. 

Realizator: Dar în mass media, în general? 

Laura Georgescu: Mi s-a părut o campanie, repet, echilibrată, echilibrată şi făcută după chipul şi asemănarea realităţii, pe care a încercat să o ilustreze. 

Realizator: Am înţeles, da. Au existat derapaje în respectarea legislaţiei audiovizualului, totuşi? 

Laura Georgescu: Derapaje în sensul foarte strict al cuvântului, nu. /.../ de invitaţi, care s-au amestecat cu subiecte de interes public major, unde va trebui să se exprime membrii consiliului cu şase voturi, dacă s-a trecut peste graniţa de obiectivitate sau nu. 

Realizator: Doamnă, în opinia dumneavoastră, la ora actuală ar fi necesare modificări ale legislaţiei în domeniu? 

Laura Georgescu: Vă referiţi la legislaţia audiovizuală pentru campanii electorale sau ... 

Realizator: Pentru campanie electorală, în primul rând, că suntem la subiectul acesta. 

Laura Georgescu: Sincer, da, dar atenţie, nu face altceva CNA decât să translateze în audiovizual Legea 33, lege alegerilor, atenţie! Asta este foarte important. Dar gândiţi-vă că şi această lege este din 2007. 

Realizator: Trebuie actualizată, trebuie... 

Laura Georgescu: Sunt de acord. Putem munci la acest aspect. 

Realizator: Chiar ar fi bine, într-adevăr. Şi, în general, apoi, pentru că tot suntem alături de dumneavoastră şi discutăm despre modificarea legislaţiei în domeniul audiovizual, în general. 

Laura Georgescu: Şi la legislaţia audiovizuală bineînţeles că trebuie umblat. Este o lege din 2002, care nu mai răspunde decât, să zicem, într-un  procent de 60% la cerintele pieţei, efectiv în permanentă mişcare şi transformare, cum este şi firesc. Gândiţi-vă că vorbim de media convergentă, nu mai vorbim de televizor şi radio exclusiv. 

Realizator: Doamnă, eu vă mulţumesc pentru aprecierile CNA-ului, transmise prin vocea dumneavoastră. Vă mulţumesc pentru prezenţă şi pentru aceste informaţii aduse la "Matinal", RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, şi vă mai aşteptăm să vorbim şi despre schimbări în bine, cum aţi spus şi dumneavoastră, şi despre schimbarea Legii audiovizualului, ca să ţinem pasul cu viaţa - era şi un slogan al RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI. Mulţumesc. A fost doamna Laura Georgescu, preşedinta CNA.

AUDIO Interviul IntegralAutor:
Eugen Rusu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza