Laszlo Borbely: UE nu ne cere să facem regionalizarea

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a spus că regionalizarea nu este cerută de Uniunea Europeană şi consideră că nu reprezintă o prioritate pentru România, la acest moment.

Adăugat: 10 Mai 2013
Ultima actualizare:10 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, la Sibiu, că "Uniunea Europeană nu ne cere să facem regionalizarea, iar UDMR nu consideră acum o prioritate acest lucru şi cere Guvernului să prezinte o variantă care să fie dezbătută, maghiarii pronunţându-se pentru regiuni mai mici, formate din maxim trei - patru judeţe".
    
"Vreau să accentuez foarte clar, pentru că s-a vehiculat foarte mult şi s-a încercat să se sugereze, că UE ne cere să facem o regionalizare. Să fie foarte clar: UE nu ne cere acest lucru. Toate proiectele care vor fi înaintate în perioada următoare, vor fi nu bazate pe anumite regiuni cu atribuţii administrative, ci bazate, eventual, într-adevăr pot fi unele proiecte regionale, dar care sunt pe baza acelor regiuni nu administrative, ci statistice, care sunt şi acum desenate", a spus el.

UDMR vrea dezbatere publică pe regionalizare
    
Laszlo Borbely a insistat pe importanţa unei dezbateri publice a proiectului regionalizării, spunând că acum pentru UDMR regionalizarea nu este o prioritate.
    
"Din punctul nostru de vedere este foarte important ce se va întâmpla în acest an în legătură cu dezbaterea publică. (...) În ceea ce priveşte regionalizarea, noi solicităm Guvernului să aibă o versiune, o primă versiune, orice versiune, ca să putem discuta pe fond. Noi considerăm că în momentul de faţă nu este o prioritate şi nu din cauza unor regiuni desenate nu ştiu cum sau cu atribuţii administrative, care să fie deocamdată, se pare, de centralizare, şi nu de descentralizare (...). De aceea, noi aşteptăm un proiect de la Guvern şi nu ni se pare că ar trebui să fie acum prioritatea numărul unu această problemă", a subliniat Borbely.

El a atras atenţia că, din păcate, în ultimii 7 ani nu s-a reuşit apropierea dintre judeţele mai sărace şi cele bogate, care este de fapt esenţa existenţei fondurilor de coeziune,  iar acest lucru nu este legat de regionalizare.

Laszlo Borbely: România nu şi-a stabilit priorităţile privind absorbţia fondurilor UE

De asemenea, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a mai afirmat că fondurile europene pe care România va reuşi să le atragă în următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020, sunt cruciale pentru ţara noastră.

Laszlo Borbely a atras atenţia, însă, că, până la această oră, România nu şi-a stabilit priorităţile pentru următorii ani privind absorbţia fondurilor europene.  

"România a fost trasă de urechi din nou pentru că n-a înaintat pe perioada 2014-2020 acele priorităţi care din punct de vedere al UE ar fi fost în regulă, deci trebuie să refacem acele priorităţi. Or, noi nu vedem să fie o dezbatere publică, care sunt priorităţile României pe perioada următoare. Noi nu putem să stăm aici şi să aşteptăm să vină banii de la buget, când ştim că nu avem bani destui în buget. Ceea ce este cea mai mare provocare sunt banii europeni.", spune vicepreşedintele politic al UDMR.
    
Laszlo Borbely, alături de deputatul european Iuliu Winkler, dar şi de directorul OTP Bank România - Laszlo Diosi, şi de Agnes Nagy - membru al Consiliului de Administraţie al BNR, au dezbătut perspectivele şi oportunităţile acestui an economic, în cadrul unei seminar care are loc la Sibiu.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Carmen Vulcan
Adăugat:
10 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza