La Ministerul Finanţelor, discuţii finale cu creditorii internaţionali

La sediul Ministerului Finanţelor au început în această dimineaţă, discuţiile finale cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, prezenţi în aceste zile la Bucureşti.

Adăugat: 6 Februarie 2015
Ultima actualizare:6 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Misiunea FMI se apropie de final.

Astăzi are loc la Bucureşti ultima întrevedere cu membrii cabinetului Ponta.

Potrivit ministrului finanţelor, Darius Vâlcov, aceasta este cea mai importantă întâlnire dintre oficialii români şi finanţatorii internaţionali, în urma căreia se va stabili de comun acord dacă va exista o scrisoare de intenţie.

Delegaţiile FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au început, în această dimineaţă, discuţiile finale cu fiecare dintre miniştri implicaţi în negocieri.

În urma acestor întâlniri, se stabilesc elemente principale care vor fi cuprinse în scrisoarea de intenţie a guvernului, document ce urmează a fi trimis conducerii executive a Fondului Monetar Internaţional, dacă actuala evaluare se va încheia cu succes.

Printre temele mai delicate de negociere se numără, de această dată, revizuirea calendarelor de liberalizare a pieţei energiei, privatizările, inclusiv prin listări la bursă, şi mai ales reforma întreprinderilor cu capital de stat din transporturi şi energie.

Alte subiecte nelipsite de pe agenda de discuii sunt gradul redus de încasare a veniturilor la bugetul de stat şi ritmul încă insuficient de rapid de absorbţie a fondurilor europene.

Actuala misiune de evaluare a Acordului stand-by, aflat în vigoare, ar urma să se încheie în data de 10 februarie, concluziile fiind prezentate la finalul discuţiilor.

La fel ca şi în celelalte evaluări derulate de finanţatorii internaţionali în România, ultimele zile ale misiunii sunt dedicate discuţiilor cu fiecare ministru implicat pentru a se conveni elementele  ce vor fi cuprinse în scrisoarea de intenţie a guvernului.

Documentul urmează să fie trimis către conducerea executivă a Fondului Monetar Internaţional dacă evaluarea se încheie cu succes.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza