La Complexul Energetic Oltenia "s-ar fi încercat modificări ale urmelor incidentului"

Informaţia apare în raport preliminar, ale cărui concluzii au fost prezentate de miniştrii Energiei şi Muncii în deschiderea şedinţei de Guvern de astăzi.

Adăugat: 26 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:26 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
Foto: Virgil Popescu, ministrul Energiei.
trimite pe mail

Inspecţia Muncii semnalează că la Complexul Energetic Oltenia s-ar fi încercat să se modifice urmele de la locul unde s-a răsturnat acum nouă zile maşina cu muncitori şi trei dintre ei au murit.

Informaţia apare în raport preliminar, ale cărui concluzii au fost prezentate de miniştrii Energiei şi Muncii în deschiderea şedinţei de Guvern de astăzi.

Premierul Nicolae Ciucă spune că demisiile sau demiterile directorilor nu sunt suficiente.

Toţi cei vinovaţi trebuie pedepsiţi.

În acelaşi timp, conducerea interimară a Complexului Energetic ar urma să prezinte, în cel mult şapte zile, un plan de investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi pentru transportul angajaţilor în siguranţă.

Maşina care transporta echipele de mineri nu era echipată pentru transportul de persoane, ci doar pentru cel de mărfuri, iar în momentul în care s-a răsturnat a provocat moartea celor trei mineri şi rănirea altor 10.

Aceasta este principala concluzie a raportului preliminar. Ministrul energiei, Virgil Popescu, a precizat, la începutul şedinţei de Guvern, că a demis întreaga conducere a Complexului Energetic Oltenia, a sucursalei miniere şi a şefilor de cariere şi de mină.

Virgil Popescu a mai spus că a cerut directoratului Complexului Energetic Oltenia să prezinte un plan de investiţii pentru a se realiza condiţii bune în care să lucreze minerii.

Virgil Popescu: Am cerut ca în termen de maxim 15 zile directoratul Complexului Energetic Oltenia să vină la aprobat cu un plan clar de investiţii privind exploatare în siguranţă a obiectivelor, asigurarea echipamentelor necesare de protecţie a muncii pentru personalul din exploatare, efectuarea transportului personal în condiţii de siguranţă, precum şi orice alte măsuri necesare.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a arătat că, imediat după producerea accidentului, perimetrul nu a fost securizat şi că au fost alterate urmele lăsate de autoutilitară.

Marius Budăi: Ceea ce noi am constatat în primă fază şi am şi aplicat o acţiune a fost că, imediat după producerea evenimentului, perimetrul nu a fost asigurat şi au apărut nişte modificări acolo, în starea de fapt a fost modificată şi am considerat că s-au alterat lăsate de autoutilitară.

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a cerut ca toate contractele de achiziţii de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate şi să fie identificate motivele pentru care nu s-au asigurat condiţii bune de lucru pentru mineri.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza