Klaus Iohannis: Relaţiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanţă strategică

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în această seară, într-o vizită oficială, în Germania unde va avea întălniri oficiale cu preşedintele Joachim Gauck şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Adăugat: 25 Februarie 2015
Ultima actualizare:25 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Într-o scurtă declaraţie, făcută înaintea plecării, pe aeroportul Henry Coandă, preşedintele Iohannis a precizat că mâine se va întâlni cu preşedintele Gauck, urmând ca apoi să aibă o întrevedere cu dna cancelar Merkel.

"Vizita va începe cu o întâlnire cu dl preşedinte Gauck, urmată de o intrevedere cu dna cancelar Merkel. Dupa-amiază voi avea întâlnire cu preşedintele Bundestagului, după care mă voi întâlni cu conducerea Forumului Democrat Roman şi voi încheia ziua cu o întâlnire cu diaspora", a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că România contează pe sprijinul german "pentru integrarea reală şi în profunzime a României în nucleul european".

Potrivit preşedintelui Iohannis, România şi Germania au multe puncte comune.

"România, ca şi Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susţinător al aprofundării integrării europene şi al consolidării Uniunii Europene ca proiect politic. În acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda Uniunii Europene", a afirmat acesta.

Klaus Iohannis a subliniat că în discuţiile româno-germane se va aborda şi subiectul  "aderării României la Spaţiul Schengen şi, pe un plan mai general, cel al nevoii consolidării securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor săi".

Preşedintele a menţionat şi situaţia din Ucraina ca temă a discuţiilor, completând că un interes deosebit va fi pentru România, "subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova şi a ţărilor din Balcanii de Vest".

Vom discuta, cu siguranţă, şi despre evoluţiile în materie de securitate de pe continentul nostru şi, sigur, în mod special despre situaţia din Ucraina.

"Voi menţiona cu acest prilej şi rolul crescând al comunităţilor germane din România şi a comunităţilor române din Germania, ca punte de legătură şi factor de consolidare ai cooperării româno-germane. În toate aceste întrevederi vom discuta despre paşii pe care România şi Germania trebuie să îi întreprindă în continuare pentru ca cetăţenii noştri să beneficieze de pe urma acestei legături puternice", a mai spus preşedintele Iohannis.

AUDIO Declaraţia preşedintelui Klaus IohannisAutor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza