Klaus Iohannis: L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea sa-și dea demisia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuţie cu vicepremierul Gabriel Oprea cu privire la accidentul în care a murit un poliţist, precizând că l-a sfătuit pe acesta să demisioneze.

Adăugat: 26 Octombrie 2015
Ultima actualizare:26 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

LIVE TEXT Cele mai importante declarații ale șefului statului:

"Ieri am participat la o reuniunem, la care au participat o parte dintre statele mebre ale UE, dar și țări de pe așa- nuimita rută balcanică de vest - Albania, Macedonia, Serbia".

"Tema centrală a fost gestionarea fluxurilor migratorii din regiunea Balcanilor de Vest".

"Au fost multe luări de poziții și din partea mea și discuțiile au urmat câteva direcții majore: în primul rând, ce se întâmplă cu oamenii și cum îi sprijinim în nevoia de protecția internaționala, cum le asigurăm sprijin și mai ales, cum le asigurăm adăpost, având în vedere că la noi vine iarna".

"S-a discutat cum să facem mai strânsă cooperarea dintre statele din regiune și schimbul de informații mai eficient".

"În fine, tema care a fost reluată de fiecare dată când ne-am întâlnit - cum gestionăm granițele externe ale UE".

"După mai multe dezbateri, s-a agreat sporirea capacităților de recepție in Grecia și în țările aflate pe ruta migratorie".

"Această creștere se va face inclusiv cu sprijinul Înaltului Comisar al ONU pentru refugiați".

"Dacă aceste capacități nu vor fi suficiente, va putea fi activat și mecanismul de protecție civilă al UE".

"Vreau să spun foarte clar și sper să fiu bine înțeles, România nu e nici țară de tranzit și nici destinație pentru acest flux de refugiați".

"Eu am participat la reuniune fiindcă așa au considerat organizatorii că e bine să fie reprezentată România, care e foarte aproape de zona cu flux semnificativ de refugiați".

"Personal am susținut o abordare pe mai multe paliere. Am propus sprijin sporit pentru Grecia și o mai bună cooperare cu Turcia si între statele aflate pe ruta din Balcanii de Vest".

"Faptul că Turcia e importantă a fost un lucru pe care l-am reluat și  toata lumea și-a amintit că și la ultimul consiliu s-a disuctat despre un plan ce trebuie aplicat cu autoritățile din Turcia".

"Am luat cuvântul și am apreciat activitatea agențiilor europene din domeniu, în special activitatea Frontex, unde România e al doilea contributor, după Germania".

"Suntem dispuși în continuare sa creștem nivelul de implicare în acțiunile Frontex pentru a sprijini acțiunile sale".

"În acest fel, România chiar daca nu e țară de tranzit participă la efortul colectiv al statelor pentru a gestiona această criză".

Despre cazul morții polițistului: L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea să-şi dea demisia

"Având în vedere că opinia publică e foarte preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul care a avut loc și din nefericire a murit un politist care s-a aflat la datorie, am avut o intervenţie ieri şi în continuare astăzi l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discţie - am dorit să primesc lămuriri şi explicaţii suplimentare".

"Am avut această discuţie în cursul acestei seri. L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea să-şi dea demisia".

Întrebări:

Întrebare: Personal, știți ce s-a întâmplat în seara accidentului? Ați cerut instituțiilor abilitate un raport complet? Era o situație de urgență?

Klaus Iohannis: Eu cunosc aspectele relatate chiar de domnul Oprea, dar restul circumstanțelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Aștept rezultatele acelei anchete.

Întrebare: Ce a raspuns Oprea la sfatul dvs? Cât de des folosea coloana oficială? Sunt și alti miniștri care abuzează?

Klaus Iohannis: Nu am solicitat astfel de informații.

Întrebare: De ce i-ați cerut demisia?

Klaus Iohannis: Proasta gestionare a crizei. Într-o astfel de criză,  apare foarte multa emoție și opinia publică are dreptul la informații, are dreptul la luări de poziții publice din partea celor implicați, a șefilor celor implicați. După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta e latura politică și pe această latură politică i-am dat sfatul domului Oprea. Nu m-am referit la partea penală care va fi lamurită de procuror.

Întrebare: I-ați dat un termen domnului Oprea?

Klaus Iohannis: Nu.
 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza