Klaus Iohannis: Avocatul Poporului poate sesiza CCR. Ce răspunde Victor Ciorbea

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională pe motiv că nu se justifică urgenţa ordonanţelor din justiţie adoptate aseară de Guvern.

Adăugat: 1 Februarie 2017
Ultima actualizare:1 Februarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Curtea Constituţională pentru conflict instituţional între autorităţile statului, după ce Guvernul a modificat, aseară, Codul Penal printr-o ordonanţă de urgenţă.

După şedinţa CSM de azi, prezidată de preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului a declarat că Guvernul nu poate proceda astfel într-un stat de drept, iar dacă nu înţelege acest lucru Executivul, atunci se vor face paşii prevăzuţi de Constituţie.

De altfel, preşedintele a avut azi o discuţie şi cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru ca şi instituţia condusă de acesta să sesizeze Curtea Constituţională.

Iohannis: Avocatul Poporului poate sesiza CCR. Există un precedent

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională pe motiv că nu se justifică urgenţa ordonanţelor adoptate aseară de Guvern.

Klaus Iohannis a argumentat că există un precedent în acest sens.

"Există un precedent din octombrie 2013, când Avocatul Poporului de atunci a atacat o ordonanţă pe insolvenţă pe data de 9 octombrie, cu toate că ea a fost dată cu intrare în vigoare în 25 octombrie, iar Curtea Constituţională, la vremea respectivă, a decis că este corectă sesizarea, deci se poate fără niciun fel de problemă şi făcând uz de aceste precedent să se atace această ordonanţă de urgenţă", a spus Iohannis. 

Avocatul Poporului analizează "sugestia preşedintelui"

Victor Ciorbea a declarat că instituţia sa va analiza sugestia preşedintelui, după ce, iniţial, spusese că Avocatul Poporului nu poate ataca Ordonanţa Guvernului decât după ce aceasta intră în vigoare.

De altfel, Klaus Iohannis a fost astăzi şi la şedinţa CSM, unde s-a decis sesizarea Curţii Constituţionale, pentru conflict instituţional cu argumentul că puterea executivă, adică Guvernul, a încălcat atribuţiile şi prerogativele puterii judecătoreşti.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
1 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza