Kelemen Hunor: Miza Congresului să găsim o altă modalitate de a face politică

Vineri şi sâmbătă, la Cluj Napoca are loc Congresul UDMR la care şi-au anunţat prezenţa lideri şi personalităţi politice din România, Ungaria şi Uniunea Europeană.

Adăugat: 17 Aprilie 2015
Ultima actualizare:17 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 16.00 Preşedintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj Congresului UDMR, în care a afirmă că în România trebuie făcută o altă politică, bazată pe profesionalism şi bună guvernare, care este în interesul tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnia lor.

preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a reamintit că împreună cu UDMR a militat pentru drepturile minorităţilor etnice în România. 

prezent la Congresul UDMR, co-preşedintele liberal Vasile Blaga a adresat un mesaj Uniunii ca, împreună cu PNL, în următorii zece ani, să aibă o colaborare strânsă pentru dezvoltarea României.

UPDATE ora 13.00 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, înaintea începerii Congresului UDMR, că evenimentul de azi are loc într-un moment foarte delicat pentru că sociatetatea românească este plină de tensiuni şi conflicte.

Kelemem Hunor a mai spus că de fapt, miza Congresului UDMR este să fie mai aproape de oameni, cu mai multă sinceritate.

"Toată lumea ne întreabă care este miza Congresului, avem şi alegeri pentru funcţia de preşedinte, dar miza adevărată este dacă putem să reuşim să găsim o altă modalitate de a face politică, mai credibil, mai aproape de oameni, cu mai multă sinceritate, fiindcă se observă în această perioadă o anumită oboseală în privinţa construirii instituţiilor democratice ale statului de drept", a spus el.

Liderul UDMR consideră că în urma deciziiilor de la Congresul Uniunii trebuie să se regăsească o societate în care instituţiile statului să funcţioneze "echilibrat.

"Practic, acele valori şi acele idealuri care au fost trecute în programul nostru încă din 93 rămân valabile şi după două decenii", a susţinut acesta, amintind de cei 25 de ani de la înfiinţarea UDMR.

Congresul UDMR a început  cu intonarea imnurilor României, Ungariei şi cel al secuilor.

La acest eveniment participă şi vor rosti un cuvânt de salut premierul Victor Ponta şi vicepremierul ungar Zsolt Semjén.

La congresul de la Cluj-Napoca s-au înregistrat 778 de delegaţi, 150 de invitaţi şi 120 de ziarişti.

AUDIO: Discursurile premierului Victor Ponta şi al copreşedintelui PNL, Alina Ghorghiu, pe prima pagină, în playerul AUDIO

UPDATE Numeroşi lideri politici din România şi de peste hotare sunt aşteptaţi la congresul UDMR, care se va desfăşura, timp de două zile la Cluj-Napoca.

La ora 10.30 este asteptat discursul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care va deschide astfel, lucrările celui mai inalt for al Uniunii.

Congresul UDMR are loc în contextul în care Uniunea aniversează 25 de ani de la înfiinţare.

La Congresul UDMR vor lua cuvântul, ca invitaţi, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, şi co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

De asemenea vor fi citite mesajele de salut ale preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi premierului Ungariei, Viktor Orbán.

La această manifestare vor fi prezenţi apropape toţi preşedinţii partidelor parlamentare din România şi Ungaria,

Vor fi prezenţi de asemenea, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi lider al Partidului Liberal Reformator, Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator, Gheorghe Firczak, reprezentantul grupului minorităţilor naţionale din Parlament.

Şi-au anunţat prezenţa şi oficiali din Ungaria: Semjen Zsolt, vice-premier în Guvernul Ungariei, Tobias Jozsef, liderul Partidului Socialist Ungar (MSZP), Schiffer Andras, copreşedintele Partidului LMP (Politica Altfel), dar şi reprezentanţi ai PPE, Hans Heinrich Hansen, preşedintele FUEN, Mario David, vicepreşedintele Partidului Popular European.

Sunt reprezentanţi la evenimentul UDME şi Juhasz Sandor, preşedintele Uniunii Comunităţilor Maghiare din Croaţia, Berenyi Jozsef, preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare din Slovacia, Horvath Ferenc, preşedintele Comunităţii Administraţiilor Locale Maghiare din Regiunea Mura, Slovenia, Zubanics Laszlo, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, respectiv liderii bisericilor istorice maghiare din Transilvania.

Delegaţii îşi vor alege preşedintele, singurul candidat fiind actualul lider, Kelemen Hunor.

De asemenea statutul şi programul Uniunii vor fi modificate.

Secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, declara că Uniunea doreşte să îşi consolideze relaţia cu oamenii şi să îşi reformuleze mesajele destinate noii generaţii.

"Ne propunem mai multă eficienţă în funcţionare, o accentuare semnificativă a proceselor de comunicare, acestea reprezentând baza regândirii priorităţilor, însă pregătim de asemenea elaborarea unor proiecte detaliate în domenii precum învăţământul, politica familială, politica de tineret, politica economică, politica externă, respectiv rolul femeii în sfera publică", a spus Kovacs.

Congresul UDMR are loc în contextul în care Uniunea aniversează 25 de ani de la înfiinţare.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu, Luminiţa Voinea
Reporter:
Andrei Şerban
Adăugat:
17 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza