Iohannis: Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil în contextul situaţiei de securitate din regiune.

Adăugat: 27 Ianuarie 2022
Ultima actualizare:27 Ianuarie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Arhiva. Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Consiliul Suprem de Apărare a ţării a analizat ieri situaţia din zona extinsă a Mării Negre şi de pe flancul estic al NATO, în contextul actualei crize de securitate create de Rusia.

La finalul şedinţei, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că ţara noastră, în calitatea de membru al celei mai puternice alianţe politic-militare din istorie, se bucură de toate garanţiile de securitate şi nu este cazul ca vreun cetăţean român să se teamă.

Şeful statului a menţionat totodată rolul primordial al dialogului diplomatic în detensionarea crizei, dar a adăugat că trebuie să fim pregătiţi şi pentru scenariul în care Moscova refuză continuarea acestui dialog.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că măsurile luate de NATO pentru întărirea prezenţei militare pe flancul de est constituie un răspuns strict defensiv la riscurile, ameninţările şi provocările de securitate aflate în creştere în regiune.

Klaus Iohannis: Consolidarea prezenţei aliate pe flancul estic al NATO, inclusiv în ţara noastră, este foarte importantă pentru stabilitatea regională, dar şi pentru securitatea Alianţei în ansamblul său şi a cetăţenilor din statele aliate. Indiferent de evoluţiile actuale din regiune, NATO trebuie să îşi menţină la nivel ridicat capacitatea de descurajare şi apărare, care să îi permită să îşi îndeplinească eficient obiectivele strict defensive, repet: strict defensive pentru care alianţa a fost creată.

Potrivit şefului statului, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au fost stabilite mai multe măsuri importante privind actuala criză de securitate creată de Rusia, cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru creşterea prezenţei aliate şi a Statelor Unite ale Americii pe teritoriul României sau gestionarea eventualelor fluxuri de refugiaţi.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România, ca membru al NATO, se bucură de toate garanţiile de securitate şi nu este cazul ca vreun cetăţean al ţării să se teamă.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Ianuarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza