Iohannis: Republica Moldova, în faţa multor provocări

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a fost invitatului omologului său, român, Klaus Iohannis, în ultima lună de mandat a preşedintelui moldovean.

Adăugat: 17 Februarie 2016
Ultima actualizare:17 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În discursul rostit cu acest prilej, preşedintele României a salutat prezenţa oaspetelui său şi a adăugat că aceastp vizită promovează ideea unei colaborări intense între cele două ţări.

"Apreciez cu atât mai mult această vizită a domnului Preşedinte Nicolae Timofti, fiindcă ea vine într-o perioadă care de fapt este destul de complicată pentru Republica Moldova, un guvern nou, care se găseşte în faţa multor provocări, final de mandat al Preşedintelui. Deci, pe scurt, o situaţie complicată. Însă eu sunt optimist. Ştiţi că acum puţin timp am avut vizita noului Prim-ministru însoţit de mulţi membri din noul guvern, la puţin timp, cred că două sau trei zile după învestire, şi acest lucru ne arată, în aceeaşi idee, apropierea şi intenţia de colaborare dintre Republica Moldova şi România", a spus Iohannis, la conferinţa comună cu a preşedintelui Timofti de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului român a subliniat că discuţiile cu preşedintele Timofti au fost evaluate situaţia din Republica Moldova, accentuând asupra Acordului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Nicolae Timofti: Singura cale de dezvoltare, calea de integrare europeană

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat miercuri că ţara sa nu are altă cale de dezvoltare decât cea de integrare europeană.

"Sunt sigur că nu avem altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât calea de integrare europeană", a afirmat Nicolae Timofti, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis.

Preşedintele Timofti a amintit că a ajuns şef al statului în 2012 deoarece partidele care erau la guvernare aveau ca program semnarea Acordului de asociere şi alte acţiuni legate de acest proces de integrare europeană.

El a arătat că nu s-a reuşit realizarea planurilor de integrare europeană din cauza "unor greşeli care s-au comis pe parcursul guvernării".

"Greşelile, pe care le cunoaştem, despre care se vorbeşte, mai cu seamă dispariţia unei sume considerabile din Banca Naţională, ne vorbesc despre faptul că sunt multe nereguli în domeniul financiar-bancar. Acum se discută, se vorbeşte la nivel serios şi, în urma consultărilor cu FMI, cu ţările UE, cu sprijinul prietenilor noştri, al partenerilor, noi vom găsi căile de ieşire din situaţia nu uşoară', a spus Timofti.

"Apropierea noastră politică, economică şi informaţională trebuie să fie un deziderat al anilor care urmează. Am convingerea că această tendinţă va folosi oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperităţii şi securităţii noastre, a tuturor", a subliniat Nicolae Timofti.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza