Iohannis: Politica externă a României, sub semnul continuității

Președintele Klaus Iohannis le-a prezentat şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti direcţiile principale de politică externă ale ţării.

Adăugat: 17 Ianuarie 2020
Ultima actualizare:17 Ianuarie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Cei trei piloni pe care se bazează politică externă ale României sunt apartenenţa la NATO, apartenenţa la Uniunea Europeană şi parteneriatul strategic cu Statele Unite, a spus, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

Politica externă a României se va situa, ca şi până acum, sub semnul continuităţii şi al predictibilităţii. Se vor schimba însă unele nuanţe, pentru mai multă coerenţă şi consistenţă", a declarat preşedintele Klaus Iohannis în faţa ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti.

Potrivit şefului statului, apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO, împreună cu parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, rămân şi în 2020 pilonii de bază ai politicii externe.

Totodată, aderarea la Spaţiul Schengen şi la zona euro vor fi în continuare prioritare, a mai spus preşedintele României, amintind şi de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire la recenta situaţie din Orientul Mijlociu şi a subliniat că efectele negative ale acestei crize au impact asupra securităţii europene şi globale.

În acest context, România susţine eforturile internaţionale de detensionare a situaţiei, de dialog şi de căutare a unor soluţii durabile.

Şeful statului a mai precizat că ţara noastră va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova, când va constata că la nivel guvernamental se va acţiona pentru continuarea parcursului european şi a reformelor în justiţie, administraţie şi în combaterea corupţiei.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Ianuarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza