Iohannis în Parlament: Să renunţăm la populism şi la decizii care asigură câştig electoral

LIVE TEXT Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia parlamentarilor că imaginea instituţiei nu poate fi schimbată dacă nu se renunţă la populism şi la decizii menite să sporească doar câştigul electoral.

Adăugat: 9 Februarie 2015
Ultima actualizare:9 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, discurs în Parlament. Sursa: Administraţia Prezidenţială
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a rostit primul său discurs în Parlament de la preluarea mandatului.

politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO discursul preşedintelui.

Principalele afirmaţii ale şefului statului:

►Am dorit ca la începutul acestei noi sesiuni să mă adresez dvs., celor care în urma votului cetăţenilor sunteţi parte a organsmului reprezentantiv suprem - Parlament.

►Vă rog să priviţi prezenţa mea în Parlament ca pe un semn de deschidere şi respect faţă de puterea legiuitoare.

"Îmi asum o relaţie de parteneriat cu Parlamentul"

►Ca preşedinte al României îmi asum o relaţie de colaborare instituţională corectă şi de parteneriat cu Parlamentul.

►Puterile statului, deşi separate, sunt de fapt chemate să lucreze împreună în serviciul cetăţenilor.

►Progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflict permanent între cei chemaţi să o reprezinte.

►În spiritul acestui parteneriat, îmi propun să vin în faţa dumneavoastră la începutul fiecărei sesiuni pentru a vorbi de priorităţi, ce îi preocupă pe români şi soluţii.

►Mesajul de azi vine după o serie de consultări cu partidele politice, cu preşedinţii celor două Camere şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

AUDIO Discursul lui Klaus Iohannis în faţa Parlamentului

"Îmi doresc un parlament puternic"

►O spun direct: Îmi doresc un parlament puternic, pentru că un parlament slab înseamnă o veriga slabă în construcţia democratică.

►Un Parlament lipsit de credibilitate nu face decât sa îndepărteze cetăţenii de politică şi sa lase loc îndoielii, resemnării sau cinismului.

►Parteneriatul preşedintelui cu parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei.

►Un parlament ferm în materie de integritate, corect în raport cu cererile justiţiei, responsabil în actul de legiferare şi transparent în conduită va fi cu siguranţă privit altfel de cetăţeni.

"Să renunţăm la populism şi electoralism"

►Am constatat cu bucurie că exista deschidere faţă de reformarea instituţiilor politice.

►Pentru o transformare profundă de sistem va trebui sa renunţăm la câteva practici.

►În primul rând, la populism şi electoralism.

►Prin populism înţeleg să propui măsuri care afectează arhitectura statului fără argumente, doar pentru a atrage voturi.

►Prin electoralism înţeleg sisteme de vot care să asigure câştigul electoral al unui partid.

►În acest fel nu se poate construi un stat.

►Din cauza populismului şi electoralismului suntem azi aici, nu în sens de vină, ci de responsabilizare.

►În unele cazuri, deşi se ştia că nu sunt eficiente, au fost create reguli care corespundeau unor interese electorale de conjunctură.

►Totul a fost subsumat unui război politic lipsit de sens pe termen lung, dar consumator de energii şi distrugător de speranţă.

"Ne dorim un parlament mai mic"

►Ca presedinte al Romaniei pot sa afirm ca nu voi uza de instrumentul referendumului pe teme populiste doar pentru a aduna voturi.

►În ceea ce priveşte proiectele de reformă, vreau să vă supun atenţiei cateva chestiuni: noi întreaga clasă politică trebuie sa reflectăm la rece daca alegerea într-un singur tur de scrutin a primarilor sau a preşedinţilor de consilii judeţene a fost oportună sau nu.

►Să reflectăm cu sinceritate asupra consecinţelor votului pe listă sau a votului uninominal.

►Dacă gândim sistemul electoral pornind de la asemenea deziderate vom putea oferi mai repede şi mai temeinic răspunsuri.

►Chiar şi reducerea numărului de parlamentari trebuie scoasă din sfera populismului.

►Actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat şi ne dorim un parlament mai mic dar nu pentru că democraţia e prea costisitoare, ci pentru că dorim un parlament mai eficient şi mai reprezentativ.

►Sunteţi chemaţi să daţi un răspuns adecvat românilor din diaspora. Am constatat că exista voinţă politică din toate partile.

►A gândi votul românilor din diaspora în sensul avantajului sau dezavantajului electoral e o capcană pe care cred ca avem înţelepciunea să o evitam.

►E datoria mea să mă asigur că dreptul fundamental la vot al tuturor românilor e respectat.

"Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi"

►O altă practică la care va trebui sa renunţăm e cea a schimbărilor de faţadă.

►S-au mai facut in Romania cosmetizări de instituţii dar care nu au dus la tranformari reale.

►Modificarea legislaţiei privind finanţarea partidelor trebuie să ducă la creşterea transparenţei, integrităţii si participării, dar şi la dispariţia unor fenomene absolut nedorite, precum mita sau turismul electoral.

►Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi şi nici festivaluri de resurse nelimitate despre a caror provenienţă toată lumea se întreabă, dar nimeni nu răspunde.

Un nou pachet de legi privind alegerile

►În urma consultărilor cu partidele, am convenit un calendar care presupune ca până la finele sesiunii să avem un nou pachet de legi privind alegerile, votul din diaspora, finanţarea partidelor. Mă aştept ca acest calndar să fie respectat.

►Prin respectarea calendarului, Parlamentul are posibilitatea de a îndeplini o aşteptare, de a începe să recîştige autentic încrederea oamenilor.

►Unul dintre punctele importante unde am constatat că există acord se referă la răspunsul Parlamentului la solicitările justiţiei.

►Discuţiile purtate îmi dau convingerea că se poate ajunge rapid la o soluţie pentru simplificarea procedurilor de reţinere a parlamentarilor şi pentru urmărirea foştilor miniştri.

►Va fi un semnal de angajament public şi vointă politică în raport cu independenţa justiţiei şi sprijinirea luptei anticorupţie.

►Salut preocuparea de a face schimbări in regulamentele celor doua camere inclusiv faptul că reprezentanţi ai executivului se angajează să vină în faţa celor doua camere.

►Istoria recentă ne arată că toate partidele atunci când se află în opoziţie critică folosirea OUG, dar când ajung la putere recurg la ele în măsură egală sau chiar mai mare.Despre asemenea lucruri trebuie să spunem adevărul şi să le punem la punct.

►Ridic această problema în contextul în care pe agenda discuţiilor mele s-a aflat şi nefericita ordontanţă 55 din 2014.

►S-a întors acum ca un bumerang asupra Parlamentului şi a creat o situaţie juridica aproape imposibil de rezovat. Aceasta e una din consecinţe.

►O alta e instabilitatea şi lipsa de predictibilitate în legislaţie.

►Utilizarea frecventă a ordonanţelor ajunge să aibă efecte directe asupra oamenilor.

►Cine sa investească şi să creeze locuri de muncă,  dacă legislaţia se schimbă mereu, dacă regulile riscă să se schimbe de la un an la altul sau de la o luna la alta?

►Cine să aibă încredere dacă legea din cand în cand e pusă între paranteze prin ordonanţe?

Strategia naţională de apărare

►Voi prezenta Parlamentului strategia naţională de apărare în această sesiune.

►Există din partea mea disponibilitatea de a media teme sensibile unde lipsa unui dialog a condus la blocaj. O asemenea temă e legea securităţii cibernetice.

►Cred că putem găsi un echilibru între nevoia de securitate şi apărarea drepturilor şi libertăţilor inalienabile ale individului.

►Parteneriatul nu înseamnă că vom fi toţi de acord cu toate, pentru asta există majorităţi şi voturi.

►E firesc ca fiecare partid să aibă o anumită viziune, dar vorbesc despre un parteneriat bazat pe dialog şi respect.


 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
9 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza