Iohannis: Alcătuirea bugetului nu va fi o misiune uşoară pentru guvernanţi

Şeful statului consideră că alcătuirea bugetului nu va fi o misiune uşoară pentru guvernanţi, în contextul în care măsurile economice anunţate în campania electorală au început deja să fie puse în aplicare.

Adăugat: 12 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:12 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Întâlnire Klaus Iohannis - Sorin Grindeanu la Palatul Cotroceni
trimite pe mail

Guvernul trebuie să explice cum va gestiona efectele măsurilor pe care le-a adoptat săptămâna trecută şi care este impactul lor asupra bugetului.

Acesta a fost motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis a solicitat să aibă ieri o întrevedere cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul finanţelor, Viorel Ştefan, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a considerat discuţia necesară, pentru că există foarte multe îngrijorări privind modul în care aceste decizii ar putea afecta economia.

Şeful statului consideră că alcătuirea bugetului nu va fi o misiune uşoară pentru guvernanţi, în contextul în care măsurile economice anunţate în campania electorală au început deja să fie puse în aplicare.

"Este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, şi aşa mai departe. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate", a spus Klaus Iohannis.  

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni s-a discutat pe scurt şi despre lipsa celor 10 miliarde lei din bugetul gestionat din fostul Executiv - lipsă semnalată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Şeful statului susţine că nu este necesară o anchetă parlamentară în acest caz şi a explicat că este vorba despre o sumă la veniturile bugetare, care nu s-a realizat. 

Măsuri pentru continuarea creşterii economice

De la Palatul Victoria, premierul Sorin Grindeanu a dat, din nou, asigurări - într-un comunicat - cu privire la abordarea cu maximă responsabilitate a construcţiei bugetului pentru 2017, având ca obiectiv principal punerea în aplicare a măsurilor asumate în Programul de Guvernare, cu respectarea limitei deficitului bugetar de 3% din Produsul Intern Brut.

Datele prezentate ieri preşedintelui de membrii Guvernului - date care stau la baza elaborării proiectului de buget pentru acest an - sunt furnizate de Comisia Naţională de Prognoză.

În comunicatul Executivului se mai arată că sunt luate în calcul măsuri care să susţină continuarea ritmului de creştere economică, astfel încât dezvoltarea economiei să fie resimţită în mod concret de oameni.

 Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
12 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza