Ioan Botiş:Fondurile de pensii private obligatorii ar trebui să rişte mai mult

Contribuţia la pensiile private obligatorii va rămâne, până la sfârşitul anului 2011 de 3 la sută, deoarece Ministerul Muncii nu are o soluţie pentru creşterea cotei, este de părere ministrul muncii, Ioan Botiş.

Adăugat: 3 Martie 2011
Ultima actualizare:3 Martie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul muncii atrage însă atenţia,  că fondurile de pensii private obligatorii  din Pilonul II, ar trebui să rişte mai mult şi să ofere un randament mai bun.
 


Aceasta şi pentru că măsurile luate de autorităţile centrale de la modificarea Codului Muncii până la creşterea vârstei de pensionare sunt iniţiative menite să asigure sustenabilitatea sistemului, a explicat Ion Botiş, în cadrul unui seminar de profil organizat de Mediafax.  


"Dacă noi nu vom reuşi să creştem numărul de contributori, să creştem acea rată de ocupare, stăm la rata de ocupare de 58% de 10 ani, de 15 ani. Din zece milioane populaţie activă, doar 5.800.000 contribuie. Dacă nu trecem spre 64-65, avem probleme foarte mari în viitor, pentru că nu poţi să alimentezi conturile şi să plăteşti pensiile. Marea noastră provocare este aceea de a crea noi locuri de muncă şi de a creştere numărul contributorilor. Pentru că altfel sistemul intră în colaps în timp", a declarat Ioan Botiş.Poziţia ministrului vine după ce, în cadrul aceluiaşi eveniment, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, a anunţat că aproape jumătate dintre participanţi au mai puţin de 200 de lei în conturi după aproape trei ani de cotizare.
 


Potrivit datelor CSSPP, activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au atins 4,33 miliarde de lei la finele anului trecut, în creştere cu 81,7% faţă de decembrie 2009.

 

"Contribuţia este azi de 3%. Ministerul nu are altă propunere de creşetere o cotei şi mergem în 2011 pe 3%", a declarat Botiş.


Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către Pilonul II creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008 la 6% în 2016 din veniturile brute ale participanţilor.


Anul trecut, nivelul contribuţiei trebuia să fie de 3%, dar constrângerile bugetare au obligat Executivul să aloce prin legea bugetului de stat sumele aferente unei contribuţii de 2,5%, acelaşi procentaj fiind aplicat şi în 2009.


Pentru 2011, nivelul contribuţiei a urcat la 3%.


La Pilonul II cotizează peste 5 milioane de salariaţi.


Reprezentanta celui mai mare jucător pe segmentul fondurilor de pensii private obligatorii a precizat că aderarea la un fond de pensii facultative ar trebui să aibă loc cât mai devreme, pentru ca venitul ulterior să fie satisfăcător.


Astfel, vârsta ideală pentru a intra în sistem ar fi de 25 de ani.

 Autor:
Diana Domenico
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
3 Martie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza