Întrevedere premierul Republicii Moldova-comisarul european pentru extindere

Prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, a avut ieri, la Bruxelles, o întrevedere cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi extindere, Johannes Hahn.

Adăugat: 1 Aprilie 2017
Ultima actualizare:1 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Dialogul s-a axat pe evoluţiile interne şi principalele rezultate obţinute în procesul de reformă din Republica Moldova, în baza acordului de asociere cu UE. Iar Johannes Hahn a anunţat că va vizita Moldova în luna iulie, că va participa la Chişinău la reuniunea miniştrilor de externe din ţările Parteneriatului Estic.

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, şi-a reafirmat astăzi sprijinul pentru traseul european al Republicii Moldova şi pentru implementarea completă a acordului de asociere dintre UE şi Moldova. În plus, întâlnirea de astăzi a fost o bună ocazie de a discuta şi despre legaturile dintre acest acord de asociere şi agenda naţională de reformă. Johannes Hahnn s-a referit, printre altele, la integrarea minorităţilor, la pluralitatea media, la folosirea eficientă a asistenţei financiare care vine din partea UE.
Aşteptăm continuarea procesului de reformă, în special în justiţie şi în domeniul luptei împotriva corupţiei - adăugat comisarul european.

Premierul Republicii Moldova a spus că dacă 2016 a fost anul unor noi începuturi şi a stabilizării, 2017 trebuie să fie anul implementării. Pavel Filip i-a asigurat pe partenerii europeni că guvernul pe care îl conduce ştie foarte bine care sunt aşteptările populaţiei.

"Lupta cu corupţia, investigarea fraudei bancare, reforma justiţiei, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea economică. La fel, ne dorim pluralism media şi folosesc şi această oportunitate pentru a invita media internaţională să investească în Moldova. Suntem o societate vibrantă şi cu potenţial. Astăzi, înainte de Consiliul de Asociere, am făcut un pas în direcţia intensificării cooperării în sfera securităţii, împreună cu doamna Mogherini am semnat acordul referitor la procedurile de securitate în schimbul de informaţii clasificate. Totodată, vreau să reasigur partenerii de la Bruxelles caoldova rămâne ferm pe calea apropierii de UE şi va fi un actor de încredere în cadrul politicii UE pentru vecinătatea sa estică", a spus Filip..

Întrebat de memorandumul pe care preşedintele Moldovei, Igor Dodon, intenţionează să îl semneze cu Uniunea Euroasiatică, Pavel Filip a făcut următoarele precizări.

"Guvernul nu va finanţa nicio acţiune care este prevăzută în acest memorandum, iar parlamentul nu va ratifica acest memorandum. Şi, din acest punct de vedere, eu cred că cel puţin preşedintele nu este onest cu partenerii cu care va semna acest memorandum, pentru că ei nu sunt în situaţia să verifice dacă are dreptul sau nu preedintele să semneze acest memorandum. Şi dacă ei sunt de acord semneze un memorandum care nu produce efecte juridice, atunci ţine de părerea lor", a adăugat premierul Moldovei Pavel Filip.

Comisarul european Johannes Hahn a precizat la rândul său că UE nu intervine şi nici nu comentează dispute domestice. Pentru Europa contează doar respectarea constituţiei.

Hahn a subliniat îndelung faptul că reformele pe care Moldova trebuie să le implementeze sunt în interesul exclusiv al cetăţenilor.

"Nu sunt pentru a ne face nouă pe plac, e în interesul cetăţenilor moldoveni", a încheiat Johannes Hahn comisar european pentru extindere.Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza