Întâlnire Victor Ponta - Joe Biden. România, "aliat important pentru SUA"

România rămâne pentru SUA un aliat important în regiune, a spus vicepreşedintele amercian, Joe Biden, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta.

Adăugat: 22 Octombrie 2013
Ultima actualizare:23 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Casa Albă, cu vicepreşedintele american Joe Biden.

"Am avut o oră întreagă în care am discutat cu vicepreşedintele Joe Biden, al doilea om în SUA, principalul responsabil cu politica Statelor Unite în regiunea noastră, un om care ştie foarte multe despre România. Vicepreşedintele mi-a transmis că România rămâne pentru SUA un aliat important în regiune, din punct de vedere politic, militar, dar şi economic", a declarat premierul, după întâlnire.

De la relaţia politică şi alianţa militară, România şi Statele Unite trebuie sa facă pasul următor şi în plan economic. Este concluzia pe care au transmis-o la finalul discuţiilor de la Casa Albă atât Victor Ponta, cât şi Joe Biden.

Cei doi lideri au fost de acord  că e important ca investiţiile şi comerţul între cele două ţări să crească, după cum a precizat pentru Radio România Actualităţi premierul Ponta.

"Răspunsul din partea americană a fost: Fiţi puternici economic, independenţi din punct de vedere energetic, pentru că atunci în mod sigur militar şi politic şi economic sunteţi un partener important pentru noi", a precizat Ponta.

Vicepreşedintele Joe Biden a subliniat că succesul României ca partener democratic şi stat puternic de drept este vital pentru crearea unui climat de afaceri favorabil, iar acest lucru este în interesul ambelor părţi.

Premierul Victor Ponta a declarat că l-a asigurat pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden, că justiţia din România nu va mai fi niciodată implicată în bătălii politice, precizând că subiectul a fost abordat nu legat de politica internă, ci de interesul companiilor de a li se apăra interesele legitime.

El a arătat că interesul companiilor americane de a avea un sistem de justiţie "pe care să îl înţeleagă" şi de a beneficia de protecţia Guvernului şi a justiţiei în apărarea intereselor legitime este unul care se manifestă în toate ţările.

VIDEO Primirea premierului la Casa Albă. Înregistrare realizată de Ani Sandu, corespondentul Radio România Actualităţi la Washington

Temele principale abordate la întâlnirea dintre  Victor Ponta şi oe Biden fost legate de cooperarea în zona politică şi militară, sistemul antirachetă, utilizarea bazei de la Kogălniceanu, prezenţa României în cadrul forţelor de menţinere a păcii în Afganistan şi pe alte teatre de operaţiuni în programele de colaborare aflate pe agenda discuţiilor.

Din punct de vedere politic, va fi analizată coordonarea pe problemele regionale din zona Mării Negre sau Orientul Apropiat.

Premierul Victor Ponta preciza înaintea acestei primiri, la Casa Albă, că este extrem de important strategic ca România să-şi păstreze, să-şi consolideze şi să ofere o perspectivă de viitor acestei relaţii speciale şi parteneriatului strategic cu SUA.

Liberalizarea vizelor, pe agenda discuţiilor în SUA

Şeful executivului susţine că trebuie făcut şi pasul următor în zona cooperării economice şi, nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte includerea României în programul de liberalizare a regimului vizelor.

Primul ministru va face lobby pentru modificarea legislaţiei americane în acest sens atât în cadrul discuţiilor de la Casa Albă, cât şi în discuţiile de miercuri cu reprezentanţii Congresului.

Au trecut 10 ani de la ultima vizită a unui prim-ministru român la Casa Albă şi patru ani de la vizita la Palatul Cotroceni a vicepreşedintelui american Joe Biden.

Obiectivul autorităţilor de la Bucureşti este ca aceste relaţii să devină mai strânse, iar întâlnirile să fie la intervale de timp mult mai mici, pentru o îmbunătăţire a acestui parteneriat.

Înainte de această primire la Casa Albă, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Băncii Mondiale şi cu conducerea General Electric.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
22 Octombrie 2013
Ultima actualizare:
23 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza