Instanţa Supremă a rămas în pronunţare asupra incompatibilităţii preşedintelui Iohannis

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare în recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate în privinţa incompatibilităţii preşedintelui Iohannis.

Adăugat: 14 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:14 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Instanţa Supremă a rămas în pronunţare în recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate la decizia Curţii de Apel Alba-Iulia de a anula hotărărea ANI prin care preşedintele Klaus Iohannis  fusese declarat incompatibil, informează redactorul RRA.

Magistraţii nu au anunţat când se va da o decizie în acest proces, însă au arătat că probabil vor amâna hotărârea pentru a studia concluziile depuse de avocaţi.

Reprezentanţii agenţiei şi ai şefului statului au adus argumente în susţinerea admiterii respectiv respingerii recursului.

Apărarea a susţinut că preşedintele Klaus Iohhanis în calitatea sa de primar al Sibiului şi reprezentant al adunărilor generale în societatea " Pieţe SA" apare doar ca semnatar al actului constitutiv.

Referitor la presupusa incompatibilitate în relaţia cu societatea "Apă Canal", avocaţii au spus că societatea respectivă era de interes regional pentru a acţiona în două judeţe şi nu local aşa cum prevede în mod expres Legea incompatibilităţilor.

Amintim că în data de 25 noiembrie 2014, ÎCCJ a admis în principiu, recursul declarat de ANI la decizia Curţii de Apel Alba Iulia - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal privind dosarul în care Klaus Iohannis a fost reclamat pentru incompatibilitate, în calitate de primar al Sibiului.

Dosarul lui Iohannis a ajuns la Instanţa supremă după ce pe 25 septembrie 2013 Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţinea simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.

Klaus Iohannis spunea, într-un comunicat de presă, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să dea o soluţie cât mai rapidă în procesul cu ANI.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine simultan atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", preciza comunicatul ANI.

Prin hotărârile Consiliului Local Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu, iar începând cu data de 5 august 2010 a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Pieţe SA.

Legislaţia în vigoare prevede că persoană faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Diana Surdu
Adăugat:
14 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza