Incidente la protestele de la Pungeşti

Câteva sute de protestatari au reuşit să intre în perimetrul Chevronului şi au pus la pământ gardurile împrejmuitoare. Angajaţii Chevron au fugit din calea mulţimii şi s-au refugiat în interiorul utilajelor.

Adăugat: 7 Decembrie 2013
Ultima actualizare:8 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Jandarmii au dus la Vaslui, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, 22 de protestatari, în urma incidentelor de astăzi de la Pungeşti.

Paisprezece sunt acuzaţi de ultraj şi unul de port ilegal de armă albă, iar ceilalţi şapte au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei pentru participare la o adunare publică nedeclarată,  a comunicat Jandarmeria Română

Noi proteste au loc în localitatea vasluiană Pungeşti, unde compania americană Chevron intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Participă peste 400 de persoane, în majoritate localnici, dar şi din alte oraşe ale ţării. Au avut loc şi incidente, iar în zonă sunt aproximativ 200 de jandarmi şi poliţişti.

Corespondentul RRA, Alina Darie susţine că situaţia de la Pungeşti rămâne  tensionată.

În jurul orei 12:00, câteva sute de protestatari au reuşit să intre în perimetrul Chevronului şi au pus la pământ gardurile împrejmuitoare.

Se poate spune că pentru minute bune forţele de ordine au fost, cumva, depăşite de situaţie.

Angajaţii Chevron, care săpau în zonă, au fugit din calea mulţimii şi s-au refugiat în interiorul utilajelor.

Între timp, jandarmii au reuşit să îi scoată pe oameni din interiorul spaţiului ce aparţine companiei americane, ducându-i spre zona unde este amplasată aşa-numita tabără de rezistenţă împotriva gazelor de şist.

A fost nevoie chiar de tragerea câtorva focuri de avertizare pentru ca mulţimea să se retragă.

Jandarmii, aduşi inclusiv de la Bacău, au luat câteva persoane, care erau mai vocale, le-au suit într-o maşină, dar mulţimea a înconjurat vehicolul şi a refuzat să îi lase să plece cu cei reţinuţi.

Lucrurile rămân  tensionate la Pungeşti.

La începutul săptămânii, când au avut loc alte proteste la Pungeşti, premierul Victor Ponta declarase că acţiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea.

El a mai spus că nu se poate ca 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toţi ceilalţi o respectă.

În opinia sa, este importantă independenţa energetică a ţării.

Solidaritate la Bucureşti

Între timp, la Bucureşti aproximativ 100 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a-şi exprima solidaritatea cu protestatarii de la Siliştea-Pungeşti.

Oamenii intenţionau să plece către Piaţa Victoriei, dar jandarmii i-au împiedicat să blocheze carosabilul.Autor:
Alina Darie
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Decembrie 2013
Ultima actualizare:
8 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza