Începe Summitul pe tema crizei imigraţiei ilegale

Şefi de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene şi din peste 30 de ţări africane se reunesc timp de două zile, începând de astăzi, în capitala malteză, La Valletta, la un summit pe tema gestionării crizei migraţiei ilegale.

Adăugat: 11 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:11 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: arhiva reuters.ro imigranţi
trimite pe mail

 Europenii vor încerca să îi convingă pe reprezentanţii statelor africane să depună mai multe eforturi pentru a opri exodul populaţiei din zonele de conflict şi, în acelaşi timp, să accepte repatrierea refugiaţilor.

Trimisul Radio România în Malta, Carmen Gavrilă, precizează că, în cadrul reuniunii va fi creat un fond de 2,5 miliarde de euro pentru dezvoltare destinat ţărilor africane. 

E război în ţara noastră", este ce spun toţi migranţii de aici.

Maltezii le-au sărit în ajutor la început, apoi s-au simţit ameninţaţi de numărul tot mai mare de migranţi.   :

Situaţia e din ce în ce mai grea. Întâi au venit doar câţiva, acum vin cu sutele.

Problema pentru Malta este că, încă dinainte de valul de refugiaţi, era printre ţările cu cea mai mare densitate de populaţie din lume.  

Maltezii spun că nu au ce să le ofere migranţilor  :

-Unde vor să muncească ei? Casa noastră e deja plină. 

În unele intersecţii, pot fi văzuţi migranţi care aşteaptă oferte de muncă, de obicei cu ziua în construcţii.  

-E greu să găseşti o slujbă. Eu vreau să strâng bani, să plec în altă ţară europeană. Când am venit aici, am crezut că va fi uşor, dar de fapt e dificil.  

Acum încep să se pună în mişcare procedurile europene prin care se poate determina cine e refugiat şi are dreptul la azil în Europa şi cine e imigrant economic, deci trebuie trimis înapoi de unde a venit.

La summitul de aici, din Malta, Uniunea Europeană vrea să convingă statele africane să-şi asume mai multe responsabilităţi pentru a opri migraţia ilegală.

Uniunea şi-a fixat ca ţintă să obţină progrese acum în Malta şi în ceea ce priveşte acordurile de repatriere şi readmisie cu statele africane.

De menţionat că la acest summit participă şi preşedintele României Klaus Iohannis.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza