Începe Summitul NATO de la Varşovia

Liderii celor 28 de state membre ale Alianţei Nord Atlantice şi ai mai multor state partenere se vor reuni astăzi şi mâine aici, la Varşovia într-un summit care se doreşte a fi de referinţă în luarea unor decizii privind sporirea securităţii Alianţei.

Adăugat: 8 Iulie 2016
Ultima actualizare:8 Iulie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Varşovia începe astăzi summitul Alianţei Nord Atlantice în contextul în care criza generată de intervenţia Rusiei în Ucraina se menţine, terorismul promovat de gruparea Stat Islamic loveşte din plin, iar migraţia pune la încercare statele europene.

Sunt noi provocări la care Alianţa îşi va demonstra unitatea şi puterea - a dat asigurări secretarul general Jens Stoltenberg.

România, prin preşedintele Klaus Iohannis, va pleda pentru sporirea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre şi pentru asigurarea unei prezenţe aliate echilibrate pe întreg flancul estic.

Liderii celor 28 de state membre ale Alianţei Nord Atlantice şi ai mai multor state partenere se vor reuni astăzi şi mâine aici, la Varşovia într-un summit care se doreşte a fi de referinţă în luarea unor decizii privind sporirea securităţii Alianţei, consolidarea apărării şi descurajare precum şi proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele sale.

Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preciza: "Lumea este un loc mai periculos decât în urmă cu câţiva ani, iar NATO răspunde cu viteză şi cu determinare. Ne-am triplat dimensiunea forţei de răspuns a NATO, ne-am stabilit un nou sediu în est şi ne dezvoltăm în continuare capabilităţi-cheie cum ar fi capabilităţi balistice de apărare împotriva ameninţărilor din afara zonei euroatlantice. Vineri şi sâmbătă vom lua noi măsuri importante pentru modernizarea în continuare a apărării noastre colective şi de descurajare şi de a proiecta şi asigura stabilitatea dincolo de frontierele noastre. Acest lucru va include mai multă prezenţa militară aici, în Polonia, precum şi în Estonia, Letonia şi Lituania. Prezenţa noastră va fi multinaţională şi un mesaj clar că un atac asupra unui aliat este un atac asupra întregii Alianţe. Vom intensifica, de asemenea, răspunsul nostru la ameninţările venite din sud. Vom mări sprijinul nostru pentru parteneri, va creşte rezistenţa noastră împotriva ameninţărilor hibride şi cibernetice şi cooperarea noastră cu Uniunea Europenă se va ridica la un nivel nou, ambiţios. Deci acest summit de la Varşovia va fi un reper şi un summit important în istoria Alianţei noastre"- mai spunea secretarul general al NATO.

La summit preşedintele Klaus Iohannis va sublinia importanţa îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la summitul precedent din Marea Britanie, precum şi necesitatea continuării adaptării Alianţei Nord Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezenţe aliate înaintate, echilibrate şi proporţionale pe întreg flancul estic.

De asemenea, România pledează pentru creşterea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, precum şi pentrru sprijinirea eforturilor aliate în plan regional de asigurare a stabilităţii şi securităţii.

Consiliul Nord Atlantic va începe spre seară, mai precizează trimisul special RRA la Varşovia.

FOTO Nicu Popescu
Autor:
Nicu Popescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza