Începe sesiunea parlamentară. Care sunt prioritățile partidelor

În Parlament, cele mai aşteptate dezbateri vor fi la noua lege a pensiilor, care ar urma să ajungă în Parlament până la 1 octombrie, dar şi cele vizând modificarea Legilor justiţiei.

Adăugat: 4 Septembrie 2017
Ultima actualizare:4 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Mihai Tudose merge astăzi, la 16:30, în Parlament, la Ora Premierului, pentru a oferi răspunsuri cu privire la starea economiei româneşti.

În Parlament însă, cele mai aşteptate dezbateri vor fi la noua Lege a pensiilor, care ar urma să ajungă în Parlament până la 1 octombrie, dar şi cele vizând modificarea Legilor justiţiei.

După ce prima zi de sesiune au dedicat-o problemelor organizatorice,  parlamentarii vor trece la dezbaterea proiectelor legislative.

Premierul Mihai Tudose dă explicații Parlamentului

Deputaţii încep activitatea cu o analiză privind situaţia economică a ţării.

Şeful Executivului, Mihai Tudose, va participa astăzi, pentru prima dată de la preluarea mandatului, la Ora Premierului.

Liberalii sunt cei care au făcut solicitarea în acest sens, considerând că sunt necesare explicaţii, întrucât, spune prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, în spaţiul public există îngrijorări legate de faptul că România ar putea intra în perioada următoare într-o criză economică similară celei din 2009.

"Avem creştere economică, în acelaşi timp, avem un deficit în creştere şi încasări tot mai slabe la bugetul statului. Avem investiţii aproape zero, fonduri europene aproape zero şi cheltuieli care trebuie să fie suportate din ceva. Undeva se pierd bani", a spus Raluca Turcan.

USR amenință cu moțiuni simple

Nu este însă singura acţiune parlamentară împotriva Guvernului pe care o pregăteşte opoziţia.

După ce propunerile de modificare a Legilor justiţiei au stârnit reacţii dure din partea unor instituţii şi chiar proteste, USR a anunţat, prin purtătorul de cuvânt, deputatul Dan Barna, că va depune la acest început de sesiune o moţiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader.

"Transformarea Ministerului Justiţiei în arbitrul justiţiei din România nu face decât să politizeze şi să facă toţi paşii înapoi, paşi pe care România i-a făcut în relaţia cu UE şi relaţia cu ceea ce înseamnă stat de drept şi o justiţie independentă", a spus Dan Barna.

Prioritățile coaliției de guvernare

De cealaltă parte, coaliţia de guvernare speră să aibă inclusiv susţinerea formaţiunilor politice din opoziţie pentru stabilirea proiectelor naţionale de importanţă strategică, astfel încât o serie de investiţii majore să poată beneficia de finanţare şi execuţie rapidă, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Vrem să avem un dialog politic normal în România - şi cu preşedintele Iohannis, şi cu celelalte partide - pe un pachet de obiective de importanţă naţionale. Dar de adoptat îl vom adopta, pentru că este vital pentru România. E vorba, poate, şi de simplificarea unor proceduri", a spus Liviu Dragnea.

O altă prioritate anunţată de PSD este organizarea în această toamnă a referendumului pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei.

Pentru a face posibil acest lucru, Legea referendumului trebuie adoptată săptămâna viitoare de Comisia juridică din Senat, pentru a intra în cel mai scurt timp la vot final în plen, a explicat liderul social-democraţilor. În actuala formă, Constituţia prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, în timp ce iniţiativa de revizuire a Legii fundamentale propune ca familia să se întemeieze pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Revizuirea este însă definitivă după aprobarea ei printr-un referendum organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării.

Discuții pe pilonul II de pensii

Nu în ultimul rând, săptămâna viitoare, instituţiile abilitate ar urma să finalizeze analiza privind pilonul II de pensii.

Nu se pune problema desfiinţării acestuia, dă asigurări preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care atrage însă atenţia că fondurile de administrare percep un comision de 2,5%, care nu se justifică.

"Acest comision mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de administrare a pensiilor private şi există părerea, exprimată deja, că acest comision atât de mare nu se justifică. Până la urmă, aceste fonduri se trezesc cu nişte bani pentru care nu au făcut nici un efort, dar nici un efort să administreze", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Concluziile analizei făcute de către ASF, Ministerul Finanţelor şi Casa Naţională de Pensii vor fi făcute publice.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza