Începe reuniunea anuală a diplomaţiei române

La Bucureşti începe azi reuniunea anuală a diplomaţiei române, eveniment dedicat corpului diplomatic şi consular, care se desfăşoară în fiecare an în preajma zilei de 1 septembrie.

Adăugat: 29 August 2016
Ultima actualizare:29 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: arhivă
trimite pe mail

La Bucureşti începe azi reuniunea anuală a diplomaţiei române, eveniment dedicat corpului diplomatic şi consular, care se desfăşoară în fiecare an în preajma zilei de 1 septembrie.

Invitaţi de onoare ai evenimentului sunt secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, şi ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

La deschiderea oficială vor participa premierul Dacian Cioloş, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Programul reuniunii include şi primirea şefilor misiunilor diplomatice ale României de către preşedintele Klaus Iohannis care va adresa un mesaj privind priorităţile de politică externă ale României pentru perioada următoare, informează redactorul RRA.

Reprezentanţii diplomaţiei româneşti şi invitaţii străini vor dezbate evoluţiile mediului de securitate din perspectiva riscurilor şi provocărilor, dinamica proceselor interne în UE şi cele mai bune căi de răspuns la problemele care trebuie administrate în perioada următoare.

Este vorba despre viiitorul construcţiei europene, negocierile pe marginea Brexit, terorism, migraţie şi consolidarea economică.

O temă importantă pe agenda reuniunii este pregătirea asumării pentru prima oară de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019.

Un alt punct important este diplomaţia economică, în condiţiile în care România şi-a propus creşterea rolului misiunilor noastre diplomatice în dezvoltarea relaţiilor economice, a schimburilor comerciale şi a creşterii investiţiilor.

În condiţiile în care în ultima vreme au intervenit evenimente în care un rol esenţial l-a avut diplomaţia consulară, ca de exemplu, după cutremurul din Italia, la reuniune o atenţie deosebită va fi pe întărirea capacităţii de acordare a unei asistenţe consulare profesioniste pentru apărarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor români în străinătate.

În plus, vor fi analizate măsurile logistice pentru organizarea secţiilor de votare pentru românii cu drept de vot din străinătate la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an.

Ultima zi a reuniunii va fi dedicată românilor de pretutindeni şi problemelor cu care se confruntă aceştia, precizează redactorul RRA.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
29 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza