Incendiu Piatra Neamț: Medicul rănit grav, transportat în Belgia

Medicul rănit grav în incendiul de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț, transportat în Belgia.

Adăugat: 15 Noiembrie 2020
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Arhivă Foto: facebook.com/BucharestInternationalAirShow.
trimite pe mail

Medicul rănit grav în incendiul de aseară de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț este transportat la această oră cu un avion Spartan al Forțelor Aeriene Române în Belgia, unde va fi tratat la un spital din Bruxelles.

Medicul am suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului în timp ce încerca să îi salveze pe pacienții bolnavi de COVID, la secția de ATI.

Zece oameni au murit în incendiu, iar șapte pacienți care aveau nevoie de terapie intensivă au fost transferați la alte unități medicale din județul Iași.

Deocamdată cauzele incendiului nu sunt cunoscute.

Ancheta a fost preluată de Parchetul General, în acest caz fiind deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

-----------------------------------------------------------------

Declaraţia premierului Ludovic Orban după şedinţa de la Ministerul de Interne

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 noiembrie, ora 3:00:13) - La sediul Ministerului de Interne s-a încheiat cu puţin timp în urmă şedinţa dintre premierul Ludovic Orban, şeful DSU, Raed Arafat, şi reprezentanţi ai IGSU.

Aceştia au evaluat situaţia creată în urma incendiului de aseară, de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu moartea a zece pacienţi cu COVID-19, internaţi la Secţia ATI.

Ludovic Orban: Imediat ce am aflat, am luat legătura cu toţi conducătorii de instituţii implicaţi într-o astfel de situaţie, pentru a mă informa şi pentru a afla exact toate demersurile care s-au efectuat, cu domnul ministru Tătaru, cu domnul secretar de stat Arafat, domnul secretar de stat Despescu. De asemenea, am comunicat cu domnul ministru Ciucă şi m-am prezentat la, practic, Centrul de Comandă a intervenţiei, pentru a putea interveni alături de colegi, astfel încât să luăm toate deciziile care sunt necesare pentru a gestiona situaţia.

UPDATE: La Spitalul mobil de la Leţcani sunt în acest moment operaţionale 18 paturi de ATI, dintre care 10 libere

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru s-a aflat în această noapte la Spitalul mobil de la Leţcani pentru a vedea modul în care a fost pregătită unitatea medicală să primească pacienţii de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. El a mers anterior şi la locul producerii incendiului.

Nelu Tătaru a precizat că la Leţcani sunt în acest moment operaţionale 18 paturi de ATI, dintre care 10 libere. Spitalul mobil este construit din aproximativ 100 de containere de diverse dimensiuni, este amplasat în apropiere de Iaşi, pe Drumul European 585.


UPDATE: Echipajele SMURD au preluat de la Piatra Neamţ 7 pacienţi cu coronavirus, precum şi pe medicul care era de gardă, aflat în stare gravă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 noiembrie, ora 1:00:07) - 10 persoane au decedat în urma incendiului izbuncnit aseară la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. 7 oameni sunt în stare critică, printre care şi medicul de gardă, cu arsuri pe 40% din suprafaţa corporală. Alte 3 persoane din aparatul medical au suferit arsuri. Forţele Aeriene au pus în desfăşurare o misiune de evacuare medicală. Medicul aflat în stare gravă a ajuns la Iaşi, după care ar urma să fie transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Suntem acum în direct cu Cristina Vartolomei, corespondenta noastră. Bună seara, Cristina!


Reporter: Cristina Vartolomei - Bună seara! Echipajele SMURD au preluat de la Piatra Neamţ 7 pacienţi cu coronavirus, precum şi pe medicul care era de gardă în secţia ATI, în care s-a produs incendiul, şi care a suferit arsuri.

Unul dintre pacienţi va fi internat în secţia de terapie intensivă a Spitalului Paşcani, iar ceilalţi 6 vor fi preluaţi la Spitalul mobil de la Leţcani, secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a ţinut să facă o nouă evaluare a unităţii mobile, înainte să ajungă aici primul pacient, aşa că a venit direct de la Piatra Neamţ. Pentru că nu există personal suficient pentru unitatea modulară, într-o primă fază au fost chemaţi de acasă medici de la Spitalul de Boli Infecţioase, urmând ca de luni să se găsească şi alte soluţii, prin detaşare de personal din ţară.

Medicul care a suferit arsuri va fi preluat de pe aeroportul din Iaşi de un avion militar, care îl va transporta la Bucureşti. Va fi evaluat la Spitalul Floreasca, iar mâine dimineaţă va fi transferat la un spital din Belgia - după cum a precizat ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Noiembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza