ICCJ respinge proiectul privind Legile Justiției

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită Parlamentului să retrimită Ministerului Justiţiei proiectul de modificare a legislaţiei în domeniu, pentru finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator.

Adăugat: 26 Octombrie 2017
Ultima actualizare:26 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Cristina Tarcea, preşedinta Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
trimite pe mail

Ieri, ministrul Tudorel Toader a prezentat documentul, dar preşedinta Instanţei Supreme, Cristina Tarcea, consideră că din acea declaraţie publică nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri au fost înaintate propunerile.

Într-un comunicat, ea arată că modificările legilor privind statutul magistratului, organizarea şi funcţionarea instanţelor, precum şi a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize şi studii de impact care nu au fost făcute până în prezent.

De asemenea, preşedinta Instanţei Supreme, Cristina Tarcea susţine că întregul parcurs al proiectului demonstrează că nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional şi că nu s-au respectat dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative, se arată în comunicat.

"De aceea, înaintea oricăror discuţii privind conţinutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia vor fi discutate, pentru că adoptarea unor acte normative - cu atât mai mult atunci când este vorba despre legile justiţiei - presupune rigoare, transparenţă şi previzibilitate.

Prin urmare, solicit preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României şi comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale.

Este singura soluţie care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea şi funcţionarea instanţelor, precum şi a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize şi studii de impact care nu au fost făcute până în prezent şi care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”, se mai arată în scrisoarea preşedintei Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.
Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
26 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza