Herman Van Rompuy: Republica Moldova va semna Acordul cu UE pe 27 iunie

Republica Moldova va semna Acordul de asociere la Uniunea Europeană pe 27 iunie, a anunţat, marţi, la Chişinău, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Adăugat: 14 Mai 2014
Ultima actualizare:14 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European
trimite pe mail

Semnarea acordului de către Republica Moldova şi Georgia a fost urgentată din cauza crizei din Ucraina.

Amintim că această criză s-a declanşat după ce, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, fostul guvern de la Kiev, presat de Federaţia Rusă, a decis să nu mai semneze propriul Acord de asociere la Uniunea Europeană.

De altfel, potrivit declarţiilor oficialilor de la Chişinău, apropierea de Uniunea Europeană este prioritatea alianţei aflate la guvernare la Chişinău din 2009.

Premierul Iurie Leancă a anunţa, în urmă cu o săptămână, că pasul următor pe care şi-l propune va fi integrarea în Uniune în 2019, când preşedinţia rotativă va fi deţinută de România.

Aflat într-o vizită la Chilinău, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a afirmat, marţi, că Republica Moldova este "un jucător-cheie în această parte a continentului", subliind astfel importanţa aceste ţări în actualul context politic.

"Republica Moldova este o ţară europeană, o ţară liberă şi suverană, perfect capabilă să aibă propria alegere. Este un jucător-cheie în această parte a continentului", a declarat Herman Van Rompuy.

Înaltul oficial european a invitat oficial Republica Moldova să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

"Îl invit pe premierul Iurie Leancă, la 27 iunie, la Bruxelles, să semneze Acordul de asociere", a declarat Van Rompuy, citat de corespondentul de la Radio Chişinău. 

Reamintim că Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv acordul de liber schimb la 29 noiemrbie 2013, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Mircea Dascaliuc
Adăugat:
14 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza